Dino Kozlevac sumnja u talijanske motive: Jesu li zavidni što je Hrvatska turistički hit

Dino Kozlevac sumnja u talijanske motive: Jesu li zavidni što je Hrvatska turistički hit

Italija je uvela ograničenje za sve koji se vraćaju iz Hrvatske te Grčke, Malte i Španjolske. Trebaju dokazati da su u posljednja 72 sata testirani i da su bili negativni. Ako to ne mogu – moraju se obvezati da će se testirati tijekom 48 sati. Vijest je izazvala zabrinutost i među talijanskim turistima i među domaćim turističkim djelatnicima.

Turisti, ali i svi ostali koji u Italiju ulaze iz Hrvatske svoju negativnost na Covid-19 mogu dokazati na tri načina – učiniti test u Hrvatskoj koji ne smije biti stariji od 72 sata, testirati se na granici, ili po ulasku u Italiju u roku od 48 sati, ali moraju boraviti u karanteni, javlja Tportal.

U Istri i na Kvarneru trenutačno se odmara oko 30 tisuća talijanskih turista, što su dvije trećine njihova ukupnog broja u zemlji. Zabrinuti su zbog nove informacije, no ništa još ne znaju.

Talijanski mediji prenose da je odluka donesena ponajprije zbog zaštite talijanskih državljana. Naime, ta nekad najpogođenija europska država uspjela je smanjiti broj zaraženih koronavirusom. No ondje strahuju od ponovnog širenja zaraze.

Talijanske vlasti u srijedu su zabilježile 481 novozaraženog i još 10 smrtnih slučajeva, dvostruko više od prosječnog broja u lipnju, kad je počelo ublažavanje restriktivnih mjera uvedenih u ožujku. U Istri je više od 3 tisuće dnevnih, tjednih i mjesečnih migranata, osoba koje rade ili imaju poslovne kontakte u Italiji.

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac rekao je da ga ta odluka osobno žalosti.

‘Mislim da nismo tako loši u epidemiološkom smislu, pogotovo oni znaju koje su regije u Hrvatskoj više podložne, koje su manje. Istra je potpuno sigurna regija za njih, i Primorsko-goranska i veći dio cijelog priobalja.

Prema tome nas žalosti zato što će to komplicirati cijelu situaciju oko turizma i definitivno nije dobra’, rekao je Kozlevac danas u HRT-ovoj emisiji Regionalni dnevnik, dodavši da se ne može oteti dojmu da postoje još neki razlozi za tu odluku.

‘Pretpostavljam da su to turistički, Hrvatska je hit ove sezone, turizma je tu puno, paralelno se borimo s virusom, uspješno, manje uspješno, uspješno. Prema tome, vjerojatno će i tu biti poneki razlog’, rekao je Kozlevac.

Daniel Sponza/Hina

Facebook Comments