Dalija Orešković o rastrošnom Milanoviću: Gori je od Kolinde

Dalija Orešković o rastrošnom Milanoviću: Gori je od Kolinde

Dalija Orešković, saborska zastupnica stranke s Imenom i Prezimenom, ali i bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa komentirala je slučaj predsjednika Zorana Milanovića, ali i snimku Vilija Beroša.

Dalija Orešković komentirala je slučaj Zorana Milanovića i njegov put u Albaniju koji je koštao više od 100.000 kuna. Orešković smatra da Milanović treba objasniti sve oko puta i pokazati dokaze radi li se o službenom ili privatnom putovanju.

“Dosadašnje informacije ne služe mu na čast”, smatra Orešković koja kaže da predsjednik treba vratiti novac ako se pokaže da je put bio privatan.

“Ovaj slučaj podsjeća na nikad razriješen slučaj Kolinde Grabar-Kitarović. Ovaj slučaj, čini se, mogao bi biti puno gori. Naime, sukladno Ustavu, vanjsku politiku sukreiraju Vlada i Predsjednik. Kritizirala sam i jednu i drugu stranu da se ne pridržavaju svojih ustavnih ovlasti. Predsjednik Vlade ili njegov ministar vanjskih poslova trebali bi objasniti je li put u Albaniju bio unaprijed dogovoren”.

Uvjerena je kako građani moraju znati što netko u stranoj državi radi, pogotovo na račun poreznih obveznika.

“To mu strahovito ide na štetu. Sve ono što je u kampanji govorio, barem u naznakama, da će se zalagati, pogazio je, a da nije prošlo gotovo niti pola godine mandata. Nadmašio je svoju prethodnicu”, uvjerena je.

Podsjetila je da smo tako iz stranih medija dobivali informacije i o posjetu Grabar-Kitarović. “Oboje su pokazali da ne poštuju građane”.

Komentirala je i nagađanja da je Milanović naplaćivao savjetovanja albanskog premijera. “Onda bi to bio prvorazredan skandal. Postoje nadležna tijela, postoji trag novca, postoje institucije koje mogu vidjeti je li bilo transkacije, nije to eteričan pojam kome ćemo vjerovati. Hoćemo li vjerovati našem ili stranom državniku. Mene niti ne zanima govori li albanski premijer istinu ili ne, mene zanima da konačno uspostavimo državu gdje će se polagati računi”, dodala je.

Komentirala je aferu Vilija Beroša i snimku. Na pitanje trebaju li institucije dokazati je li bilo neovlaštenog snimanja, kaže kako je ovdje afera puno gora. “Čini mi se da se dva krila jedne te iste partije, natječu u tome čija će afera u medijima biti veća.

S obzirom da ovdje govorimo o dvije skandalozne afere, čini mi se da jedna ublažava drugu. Sjećate li se komentara da će Milanović Plenkoviću biti najbolji prijatelj? Sad ćemo to vidjeti kako će se njegova vlada očitovati o putu u Albaniju”.

Smatra i da javni natječaji služe fingiranju i da se tome može stati na kraj uspostavljanjem tijela koje imaju jače ovlasti.

“Moramo promijeniti i podanički mentalitet, no više se brinem ima li volje u samim građanima koji bi ovakvo ponašanje trebali kažnjavati na izborima, kako se ne bi dogodio jedan Ante Sanader koji je prije pola godine imao istu takvu aferu i snimku, da nam se ne može ponovo rugati u Saboru i reći građane korupcija ne smeta”, dodaje.