Ugledni virolog poručuje: Djeca su išla u školu i u vrijeme rata

Ugledni virolog poručuje: Djeca su išla u školu i u vrijeme rata

Sve razvijene europske i svjetske države slažu se oko toga da djeca trebaju ići u škole, rekao je prof. dr. Dragan Primorac, predsjednik Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti, u večerašnjoj HRT-ovoj Temi dana, a jedan od najistaknutijih europskih virologa i mikrobiologa prof. dr. Giorgio Palu, koji je danas održao predavanje u Zagrebu, poručio je da se škole nisu zatvarale ni tijekom ratnih vremena.

Koronavirus ne posustaje. U svijetu je zaraženo više od 24 milijuna ljudi, a umrlih je više od 830 tisuća. Palu je rekao da je u proteklih nekoliko mjeseci stečeno podosta znanja o virusu.

‘To će nam pomoći za stvaranje novog cjepiva. Mnogo znamo’, rekao je Palu u Temi dana, poručivši također da će se on cijepiti.

Koliki epidemiološki rizik predstavlja početak školske godine, odnosno odlazak djece u učionice? Primorac je rekao je da je u zadnje vrijeme objavljen niz radova te da svi rezultati direktno kažu da su djeca posebna populacija čiji je imunitet bitno snažniji.

‘Djeca su sigurna. Prema objavljenim podacima oni nikako ne bi trebali biti ključ transmisije unutar škole, ali ta djeca vrlo često prema radovima mogu dobiti virus od svojih roditelja’, rekao je Primorac, dodavši da se sve razvijene europske i svjetske države slažu oko toga da djeca trebaju ići u škole.

Također je istaknuo da će u Italiji škola početi po potpuno istom epidemiološkom konceptu. ‘Ako virus uđe u škole, postoji obrazac ponašanja, ali sustav nikako ne smije stati’, poručio je Primorac.

Palu je rekao da postoje određene aktivnosti koje ne možemo zanemariti – škola, kultura, znanost, zdravlje i primarna proizvodnja u industriji.

‘To morate zadržati’, poručio je Palu, dodavši da se škole nisu zatvarale ni tijekom ratnih vremena. ‘Djeca, pogotovo između, recimo, treće i desete godine života, doista nisu pod udarom ovoga virusa’, napomenuo je.

Foto: HRT