Djeca uskoro polaze u školu: Evo što su znanstvenici otkrili koliko je korona opasna za najmlađe

Djeca uskoro polaze u školu: Evo što su znanstvenici otkrili koliko je korona opasna za najmlađe

U djece i mladih ljudi puno su rjeđe teške posljedice infekcije Covidom-19 u odnosu na odrasle, a smrtni ishod od ove bolesti iznimno je rijedak, rezultati su britanskog istraživanja objavljeni u četvrtak.

Istraživanje provedeno na pacijentima s Covidom-19 primljenim u 138 britanskih bolnica pokazalo je da je među njima bilo manje od jedan posto djece, a od njih je umrlo samo jedan posto ili ukupno šestero djece. Britanski liječnici ističu da su sva djeca otprije patila od težih bolesti ili pratećih zdravstvenih poremećaja.

Rizik veći kod pretile djece

Nešto veći rizik zamijećen je među pretilom djecomnovorođenčadi i crnačkom djecom.

“S velikom sigurnošću možemo reći da covid sam po sebi nije opasan za školsku djecu u značajnijoj mjeri”, rekao je prof. Malcolm Semple, dječji epidemiolog na britanskome Sveučilištu u Liverpoolu i jedan od autora studije.

“U djece zaražene koronavirusom razvoj težeg oblika Covida-19 iznimno je rijedak, a smrtni ishod još rjeđi i to bi trebalo na neki način utješiti roditelje koji razmišljaju o tomu jesu li im djeca izravno ugrožena sada kada počinje školska godina”, kazao je Semple.

Djeca i mladi čine 1 do 2% slučajeva

Globalni podaci o širenju pandemije koronavirusa ukazuju na to da djeca i mladi čine samo 1 do 2 posto slučajeva oboljelih od Covida-19 širom svijeta. Velika većina prijavljenih infekcija kod djece je blaga ili asimptomatska, s vrlo malo zabilježenih smrtnih slučajeva.

U sklopu studije, čiji su rezultati objavljeni u medicinskom časopisu BMJ, Sempleov je tim pregledao podatke o 651-om novorođenčetu i djetetu mlađem od 19 godina. Svi su oni u britanskim bolnicama s dijagnozom covida bili hospitalizirani između 17. siječnja i 3. srpnja.

Šestero umrle djece otprije je patilo od teških bolesti i pratećih zdravstvenih poremećaja i radi se o iznimno niskoj stopi smrtnosti u usporedbi sa smrtnim ishodom od 27 posto u svim ostalim dobnim skupinama, odnosno odraslim pacijentima koji su u bolnicama boravili u istom razdoblju.

“To je iznimno niska stopa smrtnosti i u usporedbi sa smrtnošću djece od ostalih infekcija poput gripe, vodenih kozica, meningitisa ili streptokokne sepse, kao i od nekih drugih uzroka smrti djece, primjerice u prometnim nesrećama”, rekla je dr. Liz Whittaker s londonskoga Imperial Collegea,

I dok je ukupan rizik od razvoja teškog oblika covida-19 u djece iznimno malen, kod pretile djece i djece crne rase rizik je bio nešto veći, a do sličnih su podataka došla i ranija istraživanja provedena na odraslim osobama.

Studija je pokazala i da su najčešći simptomi kod djece primljene u bolnicu bili vrućica, kašalj, mučnina ili povraćanje i otežano disanje, a starija djeca češće su se žalila na bolove u trbuhu, na glavobolju i upalu grla.