Dalija Orešković o Milanovićevom “izletu” u Albaniju: Predsjednik se zaigrao, koristi državne resurse za privatne hirove

Dalija Orešković o Milanovićevom “izletu” u Albaniju: Predsjednik se zaigrao, koristi državne resurse za privatne hirove

Predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je krajem ovoga tjedna svoj put u Albaniju, rekavši da je put omaškom nazvan privatnim i da se radilo o službenom putu. Putne naloge nema i tvrdi da se oni u ovom slučaju ne izdaju, a komentirao je i učestala putovanja helikopterom u kojima ne vidi nikakav problem. No zainteresirao je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Mnogim sličnim slučajevima bavila se dok je bila predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a danas saborska zastupnica Dalija Orešković.

Istaknula je da se svi moraju pridržavati jednakih pravila te da ako je putne naloge – za koje Milanović tvrdi da ih nije trebao imati, morala imati bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović za SAD, onda ih treba imati i Milanović za svoj put u Albaniju.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, podsjetimo, osnovano je nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju (EU), ali Orešković nema dvojbi da bi posla itekako imali i ranije, dvoljno je se sjetiti se, primjerice, puta bvšega HDZ-ova predsjednika i bivšega premijera Ive Sanadera.

”EU je inzistirala na jednom tijelu koje može opravdano postavljati pitanja, tražiti dokumentaciju, kritizirati rad dužnosnikai utvrditi da su zlouporabili ona prava koja imaju sa svrhom da obave nešto u ime države, u ime svih građana, a mi bismo ih trebali kontrolirati tako da znamo kojim povodom i u kojem cilju su radili. Ne možemo to učiniti ako ove stvari ne znamo”, objasnila je Orešković za RTL.

”U slučaju Milanovića odgovore nismo dobili za ovo putovanje. Ono što smo dobili jest jedan snažan dojam da se predsjednik države zaigrao, koristio državne resurse za svoje privatne hireve. Čini mi se da je ovdje sporedan problem to što je jedno privatno putovanje bilo plaćeno državnim novcem, glavno pitanje je to što je očito ovoga puta, kao što je svojevremeno napravila Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik države postupao suprotno ustavnim odredbama koje kažu da se vanjska politika sukreira. O tome što smo mi kao država tražili u Albaniji, što smo postigli, jesmo li to postigli, očito se prije puta nisu dogovorili predsjednik Republike i predsjednik Vlade i to znači da država u praksi ne funkcionira onako kako je zamišljena u Ustavu”, upozorila je Orešković.

”Mi ne postojimo kao pravna država, postojimo kao jedan fingirani pravni sustav u kojem se naši dužnosnici ponašaju po istom ključu – njima je vlast slast i koriste je tako kao što imamo prilike vidjeti. Naravno, s time da je puno lakše kada je predsjednik države dolazi iz iste političke opcije kao i predsjednik Vlade pa se tako i Kolinda Grabar Kitarović naknadno spasila – akcija spašavanja vojnika Ryana je bila uspješna utoliko što je naknadno njezin nikad razjašnjeni put proglašen državnom tajnom, klasificiranim podatkom, a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova se očitovalo da je unaprijed o tom putu nešto znalo”, podsjetila je Orešković.

No, čini se da Milanović možda baš i neće posve biti te sreće. ”Po izjavama koje daje premijer Andrej Plenković, koje također nisu dostojne jednog državnog dužnosnika, a i sam je bio u problemu vezano za razdoblje predsjedanja EU-om – ni on se nije držao ustavnih odredbi, bojim se da će Zoran Milanović proći nešto malo gore, teže. Ono što bih voljela da se dogodi jest da Povjerenstvo bude hrabro i odlučno i da se drži svoje misije i svrhe te da otvori i predmet Kolinde Grabar Kitarović i da se ova dva slučaja na istovjetan način riješe i to tako da se pošalje poruke da javnost i građani imaju pravo znati – prije puta gdje se ide, zašto se ide, s kojom svrhom i da nakon puta možemo provjeriti jesu li naši političari koje smo mi platili tu svrhu ispunili”, naglasila je Orešković.

Niz je dokumenata koje (je) Povjerenstvo traži(lo) kako bi moglo donijeti odluku, objasnila je bivša predsjednica toga tijela: ”Između ostalog, putni nalog, izvještaj što se pojedinim putovanjem htjelo postići … Mi te dokumente nismo dobili. Predsjednica države je koristila Vijeće za nacionalnu sigurnost kako bi se naknadno, i to četiri mjeseca nakon putovanja, taj put proglasio klasificiranim. Sam putni nalog također se pokušalo sakriti kao javno nedostupan dokument”.

”Meni je žao što je Povjerenstvo u novom sazivu donijelo odluku o nepokretanju postupka prije nego što je tadašnja povjerenica za informiranje Anamarija Musa donijela svoju odluku povodom žalbe Ilka Ćimića, novinara portala Index, kojom se jasno kaže da su putni nalozi predsjednika države javni dokument. Prema tome, ako je putni nalog za SAD trebala ima Kolinda Grabar Kitarević, onda je očito i putni nalog trebao imati i Zoran Milanović”, istaknula je Orešković.

U vrijeme njegove kampanje često je korištena riječ ”normalno”, podsjetila je te rekla da bi bilo najbolje da on sam pojasni što je njemu normalno ili mu nije normalno”: ”Ja bih voljela da te kriterije definiraju naše institucije i to sukladno onome što piše u zakonu, a ako nam zakon ili Ustav nisu dobri, onda hajdemo sjesti svi skupa za stol ili u saborske klupe pa definirati nova pravila, ali moramo inzistirati na tome da se svi naši političari i dužnosnici pridržavaju istih pravila”.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina