Škoro o katastrofalnom padu BDP-a: Zašto je vijest objavljena u petak

Škoro o katastrofalnom padu BDP-a: Zašto je vijest objavljena u petak

Predsjednik Domovinskog pokreta potpredsjednik Hrvatskoga sabora Miroslav Škoro, obratio se javnosti video porukom nakon što je objavljen podatak o padu BDP-a u drugom kvartalu i to za rekordnih 15,1%.

Komentirao je i trenutak u kojem je objavljen podatak o BDP-u: “Odabir pravog trenutka u svemu, a posebice u politici, je jako važan. Nije isto objaviti vijest, posebice lošu, ponedjeljkom ili petkom. Ako je to ponedjeljak, vijest će u medijskom prostoru ostati dulje nego ako to učinite u petak. Ne čudi stoga što je upravo u petak objavljen podatak o katastrofalnom padu BDP-a u drugom kvartalu koji iznosi rekordnih minus 15,1%. A vrlo stidljivo je rečeno da je u istom razdoblju jedino rasla državna potrošnja.”

Lutanje stožera i donošenje odluka od danas do sutra

Miroslav Škoro je istaknuo kako uzrok pada BDP-a nije koronakriza nego dva desetljeća loših politika, korupcije i neprovođenja reformi. Navodi i kako je Hrvatska na sramotnom 63. mjestu na globalnoj ljestvici konkurentnosti gospodarstva, čime država tjera vanjske investitore daleko od Hrvatske, dok skupa, neučinkovita i ne digitalizirana javna uprava guši razvoj domaćih poduzetnika i njihov investicijski potencijal.

”Zbog svega navedenoga, globalna pandemija neminovno nas je gurnula u duboku gospodarsku krizu, a situaciju su dodatno pogoršale odluke super-stručnog stožera koji stalno luta, nevjerodostojan je i nedosljedan. Tako jedan dan zatvaraju teretane, a već drugi dan ih otvaraju. Poduzetnici su proljetos slali apele i molili stožer da im omogući rad. Bezuspješno”, istaknuo je Škoro.

Hrvatskoj trebaju ozbiljne strukturne promjene

“Domovinski pokret još je onda ukazivao na apsurdnost nekih njihovih, u panici donesenih odluka.  I opet – ništa! Vladajućoj strukturi najvažnije je političko zapošljavanje poslušnika i podjela političkog plijena nakon izbora. Ruku na srce, ni prije koronakrize nisu nama cvjetale ruže. Nisu se naše političke oligarhije bavile ciljevima koji su uistinu važni, a to su: povećanje domaće proizvodnje, rast zaposlenosti, rast izvoza, i u konačnici, održivi rast životnog standarda građana” – poručio je Škoro.

Također, smatra kako je Vlada prošli mandat potrošila na kozmetičke promjene te ovaj puta od Vlade očekuje ozbiljne strukturne promjene koje će Hrvatsku uvesti u reindustrijalizaciju: “Vladajućima je jedino važno sakriti spomenuti pad BDP-a i koruptivno-klijentelističke afere kojima se ne vidi ni kraja ni konca. Koruptivna hobotnica oko gospođe Rimac svaki dan ima sve više krakova i sudionika. Podgrijavanje lažne nade da ćemo sve riješiti briselskom milostinjom i vazalnim odnosom prema centrima moći, neće pomoći nikome. Stoga, od Vlade, koja je prošli mandat potrošila na kozmetičke promjene, tražimo ozbiljne strukturne promjene koje će Hrvatsku konačno uvesti u Četvrtu industrijsku revoluciju i reindustrijalizaciju. A kad se dogodi taj iskorak, onda to može biti objavljeno i u nedjelju, vjerujte mi!”.

Foto: Hina