Milo Đukanović optužio Vučića: Davao je potporu velikosrpskom nacionalizmu u Crnoj Gori

Milo Đukanović optužio Vučića: Davao je potporu velikosrpskom nacionalizmu u Crnoj Gori

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je u intervjuu za Newsmax Adria da ga incidenti koji su se dogodili nakon izbora ne iznenađuju, te da su u Crnoj Gori kao i u regiji suprotstavljena dva pristupa – prozapadni smjer s jedne i nacionalistički s druge strane, koji je sada probuđen novim tokovima, prenosi Pobjeda.me.

‘Incidenti nisu nikoga iznenadili, slavlje još manje. Razloga za slavlje pobjednika uvijek ima, ali to slavlje uvijek podrazumijeva civiliziran odnos prema drugim građanima i prema očuvanju stabilnosti Crne Gore. Mi smo sinoć vidjeli izljev netolerancije, agresije i primitivizma, pokušaja obračuna s ljudima koji drugačije misle’, kazao je Đukanović.

Dodao je da su ne samo u Crnoj Gori nego i u regiji konfrontirana dva pogleda na budućnost, prenosi Tportal.

‘Jedan je onaj kojeg personificira dosadašnji sastav vlasti u Crnoj Gori koji naše zemlje vidi u Europskoj uniji i u europskom i euroatlantskom sustavu vrijednosti. Nasuprot tome imamo vrlo živahan onaj nacionalizam iz devedesetih godina koji je u novim okolnostima zahvaljujući nekim novim poticajima probuđen i koji pokušava da okrene kotač povijesti unatrag, ali mislim da to ne može’, ocijenio je Đukanović.

Još je, prema njegovim riječima, oštar klinč između te dvije politike i daleko od toga da je to samo u Crnoj Gori.

‘Uvjeren sam da je Crna Gora ispred drugih država po pitanju opredijeljenosti za europske integracije. Dogodila se opomena u nedjelju, vidjet ćemo kako će se to odraziti na unutrašnju politiku i odnose, ali treba vjerovati da je živa i stabilna svijest o prednostima građanske države, multietničkog društva i europskog sustava vrijednosti’, ocijenio je Đukanović.

Kada je u pitanju formiranje nove Vlade crnogorski predsjednik je rekao da treba sačekati formiranje, kakva će biti stranačko-politička struktura, kakav će biti njen profil. Bezrezervno će koristiti poziciju predsjednika da naglasi prednosti građanske države Crne Gore, multietničke demokracije i Crne Gore kao članice Europske unije.

‘Imali smo konstrukciju da će DPS svim sredstvima braniti vlast, ali kao što vidite – to je najobičnija neutemeljena denuncijacija. DPS je politička snaga koja je izvela Crnu Goru na put europskog razvoja i dalje je snaga koja će pokušati da zadrži Crnu Goru na tom putu. DPS je i dalje najjača politička snaga u Crnoj Gori’, istaknuo je Đukanović.

Kada je u pitanju konstituiranje nove vlade predsjednik je rekao da će poštovati demokratska pravila, a to je da će onaj tko ima 41 mandat dobiti priliku da je formira.

Ono što se dogodilo u nedjelju bila je, prema njegovim riječima, opomena. Što se tiče Zakona o slobodi vjeroispovijesti, zbog kojeg je Srpska pravoslavna crkva mjesecima na ulice izvlačila tisuće ljudi, uvjeren je i dalje da nije greška.

‘Ta pitanja se sada ili u doglednoj budućnosti moraju riješiti. Ne može se previdjeti status pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Potpuno je legitimna intencija crnogorske vjerske pa i političke javnosti da obnovi vrijednosti koje predstavljaju tradiciju crnogorskog društva’, rekao je Đukanović.

Na pitanje hoće li nova vlada nastaviti ovim putem predsjednik je odgovorio da ‘vlade dolaze i mijenjaju se’, ali da postoje činjenice koje prije ili kasnije moraju odnijeti prevagu, koje su neupitne u povijesnom smislu.

Na pitanje zašto je DPS izgubio kazao je da je teško dati odgovor, ali da je crnogorsko društvo bilo u prethodnom razdoblju podijeljeno.

‘I kada smo pobjeđivali s idejom nezavisne Crne Gore postojali su jaki otpori drugog bloka, koji je previše tradicionalan, orobljen agresivnim nacionalizmom, čije smo posljedice vidjeli devedesetih, i koji Crnoj Gori želi da nametne nacionalni, odnosno nacionalistički profil. Možda je nezadovoljstvo ljudi tu zbog politike koje smo vodili, standardom u društvu, Zakonom o slobodi vjeroispovijesti… Moguće je da su ti razlozi prevagnuli da se to klatno zamalo iz jedne nedovoljno jasne većine preseli na stranu druge većine. Ali, ne treba izvlačiti definitivan zaključak. Crnogorsko društvo je tu gdje jeste, nažalost, još podijeljeno’, rekao je Đukanović.

Podijeljenost je od nezavisnosti, kako je naglasio, vrlo pažljivo bila tretirana. U 15 godina se, prema njegovim riječima, ne da riješiti ono što je nagomilano stoljećima. Nije pitanje da li je Crna Gora od nezavisnosti došla do svog cilja, nego da li je na dobrom kolosijeku, a što, kako je ocijenio crnogorski predsjednik, svakako jeste.

Poraz od tri koalicije stranaka

Đukanovićev DPS u nedjelju je nakon 30 godina vlasti izgubio većinu u crnogosrkoj skupštini koju sada imaju prosrpska koalicija “Za budućnost Crne Gore”, okupljena oko Demokratskog fronta koji podržava Srpska pravoslavna crkva te dvije građanske koalicije “Mir je naša nacija” na čelu s Aleksom Bečićem i “Crno na Bijelo” koju predvodi Dritan Abazović.

‘Crna Gora je danas ekonomski najrazvijenija država Balkana, prednjači u europskim integracijama. Crna Gora je napravila progres, kontinuitet u reformama. Iluzija je i vjerovati da će tijekom napretka biti samo jedna vlast – one se moraju mijenjati, ali je važna da svaka poštuje učinjeno prethodne vlasti i da dogradi nešto što će biti njen prepoznatljivi učinak’, kazao je Đukanović.

Đukanović je kazao da od prosinca i donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u parlamentu prisutna jaka medijsko-politička agresija iz Srbije, u kojoj je sudjelovao i predsjednik te države Aleksandar Vučić.

‘I podrška koju je Vučić davao velikosrpskom nacionalizmu u Crnoj Gori kroz česte prijeme podrške svih vrsta tih aktera političkog života u Crnoj Gori. Predsjednik Vučić i aktualna državna politika Srbije pokazala je dvije problematične intencije. Prvo je da se žele miješati u unutrašnje stvari drugih država, a drugo da se miješaju tako da pokušaju da relativiziraju politiku velikosrpskog nacionalizma u regiji. I jedno i drugo je pogrešno i pogubno’, ocijenio je Đukanović.

Beograd je, kako navodi, pokušao da promijeni karakter države Crne Gore.

‘Službena politika Beograda je, to je valjda i slijepcu jasno, bila da pokuša da promjenom vlasti stvori atmosferu u kojoj bi Crna Gora postala dio planiranog srpskog ‘svijeta'” u trokutu između Beograda, Banja Luke i Podgorice‘, poručio je Đukanović i dodao da se to neće desiti.

I u vremenu kada je DPS pobjeđivao, kako je naglasio, nije posezao za radikalnim nametanjem ideja.

‘I 2006. smo vjerovali u rješavanje crkvenog pitanje, ali nismo to nametali’, naglasio je Đukanović.

Vara se, kako je naglasio, svako tko misli da će se Crna Gora vratiti unazad, odnosno radikalno usvajanje rješenja u koje vjeruje dosadašnja opozicija, a očekivano buduća vlast.

Crnogorsko društvo, kako je ocijenio, ima demokratski kapacitet, svoja uvjerenja, sposobnosti da poštuje pravila demokratskog dijaloga, uz čuvanje stabilnosti.

‘Uvjeren sam da će Crna Gora uspjeti da uz ovakav izborni rezultat očuva crnogorski identitet’, istakao je Đukanović.

Vjeruje da će uskoro dobiti ponudu za formiranje vlade.

Upitan da li su stranke koje će imati 41 mandat u parlamentu tri opozicione stranke odgovorio je da ćemo vidjeti.

‘Za sada imamo takvu najavu. Dosta su udaljeni njihovi programi’, ocijenio je Đukanović.

Na pitanje hoće li pokušati da utiče odgovorio je odrično.

‘Zašto bih. Ako postoji nešto što ih zbližava to je njihova želja da smijene DPS’, naveo je Đukanović.

Ne vjeruje da su ovo bili izbori protiv njega, iako su frustracije političkim neuspjehom često bilo vezane direktno za njega.

‘Nije Milo jedini tko je zaslužan za to što se Crna Gora kretala putem napretka i emancipacije, kao što ni bilo tko drugi pojedinačno s druge strane zaslužan za ovaj izborni rezultat i za ono što će ostvariti u narednom razdoblju. Vjerojatno će vrijeme pokazati što je dovelo do ovog izbornog rezultata’, kazao je Đukanović.

Smatra da dobro uvijek nadvlada loše.

‘Dobro je promovirati europski sistem vrijednosti u Crnoj Gori, to je dobro za regiju u cjelini. Dobro je vjerovati u slobodu, u tržišnu ekonomiju, demokraciju, vladavinu prava, poštovanje ljudskih i manjinskih prava’.

Gdje će biti Crna Gora 2025? ‘Vjerujem i dalje da ona može da bude na vratima Europske unije. Vjerujem da su četiri godine dovoljne da se sva otvorena poglavlja zatvore. Crna Gora ima spremnost za članstvo u Europskoj uniji, a kada će je formalizirati zavisi i od spremnosti EU da prihvati nove članice’, kazao je.

Gdje će biti Đukanović? ‘Ja sam tu gdje sam, vrlo čvrsto uvjeren u ispravnost svojih političkih stajališta, uvjeren da je Crnoj Gori obnovljena nezavisnost donijela jako velike benefite, uvjeren da Crna Gora ne smije biti ni nacionalna ni teokratska država i uvjeren da je put usvajanja europskog sustava vrijednosti jedini koji Crnoj Gori i Balkanu može donijeti ubrzani razvoj’, zaključio je Đukanović.

Foto: Boris Pejović/Hina