Mirela Holy kritizirala Milanovića: Otišao je predaleko u komentiranju uhićenja

Mirela Holy kritizirala Milanovića: Otišao je predaleko u komentiranju uhićenja

Bivša ministrica zaštite okoliša u SDP-ovoj Vladi Mirela Holy bila je gošća Novog dana. Komentirala je donošenje novog Zakona o lokalnoj samoupravi, policijsku akciju Janaf te govorila o borbi protiv lažnih vijesti.

Govoreći o najavljenim izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, Holy je kazala kako se u ovom slučaju ne radi o stvarnoj reformi javne i lokalne samouprave.

“Radi se o jednom kozmetičkom potezu, kojim Vlada želi pokazati da ima volje provesti reformu”, kazala je Holy.

Prava transparentnost bila bi, tvrdi Holy, kada bi postojao sustav kojim bi se svaka transakcija koja se odradi objavljivala u realnom vremenu na stranicama lokalne samouprave. To bi, tvrdi, trebala uvesti i država. “To bi onda bila potpuna transparentnost sustava. Šveđani to imaju više od desetljeća, možda i dulje”, kazala je.

Kaže da to ne bi nužno spriječilo korupciju i namještanje poslova, ali kako bi dužnosnici razmišljali što će raditi. “Bilo bi vidljivo je li neki dužnosnik trošio novac na parfeme ili na neke druge stvari”, rekla je.

Javna poduzeća može se kontrolirati, s obzirom na to da se sudjeluje u izboru ključnih osoba, tvrdi Holy.

“Sve dok bude tako, dok će se raditi neke političke trgovine, onda će se dodjeljivati određene količina sinekura u javnim tvrtkama i upravnim vijeća. Sve dok ne postoji politička volja da se provede reforma, neće biti stvarnih reformi”, ističe Holy i dodaje kako smatra da je nužno reformu staviti na referendum, ali na onaj svih građana Hrvatske, a ne lokalni.

“Ako se nešto želi, onda se pronađe rješenje. Tu treba provesti vrlo široku javnu raspravu da građani budu informirani što dobivaju s takvom reformom”, ističe.

Holy smatra kako malverzacije u javnim nabavama nisu nešto što je rezervirano za Hrvatsku.

“Austrijanci su uveli digitalnu javnu nabavu gdje računalo bira najpovoljniju ponudu. Naravno da i tu postoji da nešto pođe po krivu, ali tu možemo koristiti digitalne tehnologije za veću transparentnost javnih nabava”, rekla je Holy.

O tome da su već na početku jesenskog zasjedanja Sabora skinuti imuniteti trima saborskim zastupnicima kaže kako u Hrvatskoj ništa novo.

“Nastavljaju se sada već uhodane prakse. Vidimo da se bez obzira na ogromne korupcijske afere, političari ništa ne nauče i dalje su spremni riskirati. Ne možemo prejudicirati kakav će biti ishod ovih sudskih sporova, ali s obzirom na ono što se piše u medijima možemo vidjeti da je ta politička scena vrlo korumpirana”, kazala je.

Osvrnula se i na činjenicu da visoki državni dužnosnici komentiraju istrage u tijeku.

“Mislim da bi se visoki državni dužnosnici trebali suspregnuti od komentiranja istraga koje su u tijeku. Svaki tip komentiranja tekućih istraga u tom slučaju se može protumačiti kao pritisak na pravosuđe. Mislim da Milanović nije napravio dobru stvar kada su uključio u komentiranje cijelog slučaja. Očito da je shvatio da je njegov susret s Kovačevićem bio u vrijeme kad je on već bio pod nadzorom, ali mislim da je otišao predaleko u komentiranju cijelog slučaja”, tvrdi Holy.

Foto: Damir Senčar/Hina

Facebook Comments