Komunistička zvijezda na Riječkom neboderu: Više mi sliči na provokaciju nego na izražavanje umjetničke slobode

Komunistička zvijezda na Riječkom neboderu: Više mi sliči na provokaciju nego na izražavanje umjetničke slobode

Na vrh Riječkog nebodera na Korzu ipak postavljena partizanska zvijezda petokraka u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture.

Riječ je o umjetničkoj instalaciji Nemanje Cvijanovića koji poručuje da nije riječ o provokaciji. Dok pljušte reakcije, prvi čovjek Grada dodaje da je zvijezdom odana počast partizanima poginulima u borbi za oslobođenje Rijeke, javlja RTL.

Umjetnost ili provokacija? Mišljenja su podijeljena, ali nema sumnje da je postavljanje partizanske petokrake uzburkalo Rijeku.

”Malo mi više sliči na provokaciju nego što mi liči samo na izražavanje umjetničke slobode”, mišljenja je Riječanin Luka Samardžić.

”Ne vidim kakve veze ima povijest Rijeke, partizani sa EPK i sa kulturom”, kaže Riječanka Gorana Bardak.

Autor tvrdi da zvijezda s 2800 komadića pleksiglasa nije provokacija već spomenik za toliko poginulih partizana u oslobođenju Rijeke prije 75 godina.

”Napokon smo uspjeli staviti spomenik crvenoj Rijeci na neboder, samoobrambeni spomenik, spomenik koji u stvari sam sebe brani od povijesnog revizionizma kojem svjedočimo 20-ak, 30-ak godina“, govori Cvijanović..

Postavljanje je trebalo biti u svibnju, ali korona je odgodila planove, do kako kaže gradonačelnik, prvog prigodnog datuma.

”To je baš danas, 20. rujna kada je izvršni odbor ZAVNOH-a donio odluku o priključenju Rijeke i ostalih krajeva Hrvatske matici domovini“, govori gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel.

Branitelji Domovinskog rata tvrde da je ovo čista provokacija.

”Na današnji dan je 1991. godine poginuo i prvi pripadnik specijalne policije Rijeka, Ajkula, Zvonko Pavelić, u obrani grada Gospića koji je također bio napadan i s vojskom JNA koji su također nosili zvijezdu na svojim čelima”, govori Perica Prpić, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Ajkula Rijeka.

Zvijezda u srcu Rijeke šokirala je i političke oponente.

”Mecena Obersnel i cijela ta ekipa propalih ideologija, oni su ustvari baš to – propala politička priča u gradu Rijeci”, smatra MOST-ov saborski zastupnik, Marin Miletić.

”Ovo zvijezda je dokaz klijentelizma  i korupcije u EPK 2020 jer dotični autor je bio jedan od glavnih rukovodioca u EPK 2020 i preko agencije si isplaćuje honorare za određene instalacije”, tvrdi Dinko Beaković, županijski tajnik HDZ-a.

Ova je koštala 80 tisuća kuna, a plan je da na riječkom neboderu ostane dva tjedna.

Foto: Facebook

Facebook Comments