Hrvatski znanstvenik koji je otkrio supersigurni kvantni internet: Birokracija nas sputava

Hrvatski znanstvenik koji je otkrio supersigurni kvantni internet: Birokracija nas sputava

Dr. sc Mario Stipčević, voditelj Znanstvenog centra izvrsnosti CEMS na Institutu Ruđer Bošković i dr. sc. Martin Lončarić, znanstveni suradnik u istom centru gostovali su danas u TV studiju Večernjeg lista. Tema razgovora bila je nevjerojatni uspjeh hrvatskih znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković koji su kao dio međunarodnog tima otkrili i realizirali kvantnu komunikacijsku mrežu s više korisnika koju nije moguće špijunirati, javlja Večernji list.

Pričalo se i o nedovoljnoj zainteresiranosti za studij fizike, profesorski smjer. Hrvatska svake godine gubi veliki broj fizičara koji odlaze izvan Hrvatske, što dodatno pridonosi manjku nastavnika fizike. Emisiju je vodila Lana Kovačević. Znanstvenici su otkrili ‘super sigurni internet’, odnosno kvantnu komunikaciju mrežu, što to znači, upitala ih je naša novinarka.

– Rekao bih da kvantne komunikacije su zasnovane na potpuno novom fizikalnom principu, na principima koje objašnjava kvantna mehanika. Ti principi su vrlo teški za shvatiti i objasniti, pravili su problem velikanima poput Alberta Einsteina koji je kvantnu prepletenost čak imenovao sablaznim djelovanjem na daljinu. Danas živimo u vremenu kada mi fenomene praktično primjenjujemo, principi kvantne mehanike mogu štititi fundamentalnu komunikaciju od prisluškivanja. To je jedna potpuna zaštita koja je danas u ovo vrijeme komunikacije putem računalnih mreža nevjerojatno važna. Dogodilo se da zakoni kvantne mehanike mogu očuvati našu privatnost – rekao je Martin Lončarić.

– Nakon dosta godina samozatajnih istraživanja došli smo do nivoa kada se možemo uključiti u vrhunska znanstvena istraživanja – kazao je Mario Stipčević.

Kome koristi ovakva komunikacija u budućnosti?

– Dalek je put dok se ta tehnologija ne razvije do razine naših domova. Prvo će je koristiti svjetske vlade, korporacije, države, štitit će se kritične infrastrukture, ali možda ipak nakon nekog vremena ta tehnologija omogući privatnost komunikacije kakvu smo imali u vrijeme početka interneta – rekao je Lončarić.

Hoće li sve biti potpuno sigurno, odlučuje država.

– Sigurna komunikacija je nešto s čime se mi koristimo svakodnevno. Telefoniranje, plaćanje karticama, kupovina preko interneta. Sve su komunikacije više manje zaštićene. Problem je kad imate komunikacije između državnih tijela je da prisluškivanje i uzimanje takvih informacija može napraviti veliku štetu. Ovo je matematička sigurnost. Ne treba smetnuti s uma da državna regulativa neće htjeti apsolutnu sigurnost za svakoga i u svakom slučaju. No to nije naša domena – pojasnio je Stipčević. Rekao je i kako Hrvatska zaostaje s infrastrukturom jer se kvantna komunikacija odvija optičkim linkovima, a ne preko bakrenih vodova.

– Kvantna komunikacija se odvija pomoću optičkih vlakana, sva infrastruktura koja se postoji za optičke komunikacije može se koristiti za kvantne komunikacije, ali tamo gdje nedostaje, a tu smo malo mršavi, će ju trebati dograditi – kazao je Stipčević. Kažu kako ih pri istraživanjima sputavaju razne birokratske i administrativne procedure.

– To nas potpuno guši i tu treba doći do velikih promjena. One su nužne u iskorištavanju sredstava. Moramo biti spremni kroz kvalitetne projekte kvalitetno iskoristiti sredstva, iz prakse vam možemo reći da je to dovedeno skoro do nemogućnosti – kazao je Lončarić.

 

Facebook Comments