“Moraju otići ministri koji su bili u Kovačevićevom klubu: Kao da gledam Narcose”

“Moraju otići ministri koji su bili u Kovačevićevom klubu: Kao da gledam Narcose”

Draženu Oreščaninu iz udruge Glas poduzetnika, koja traži ostavke ministara koji su tijekom lockdowna bili u neregistriranom klubu Dragana Kovačevića, nevjerojatno je da nitko od političara tamo “nije vidio brojač novca i da nema fiskaliziranih računa”, javlja N1.

Oreščaninu su sporne tri stvari oko dolazaka javnih i državnih dužnosnika u klub u Slovenskoj 9 u Zagrebu:

Prvo, svatko tko je bio u klubu za vrijeme lockdowna, dok su svi ugostiteljski objekti, maloprodaja i trgovine bili zatvoreni, kršio je mjere. Drugo, netko tko je u izvršnoj vlasti i vidi da se krše mjere, treba to prijaviti nadležnim instituacijama kako bi mogle reagirati. Treće, taj odnos je licemjeran, gdje jedna pravila vrijede za građane ove države i poduzetnike, a druge za one koji su na vlasti i tamo se okupljaju.”

Rekao je da je vrlo jednostavno provjeriti tko je sve dolazio u taj klub:

“Iznad ulaza u Slavonsku 9 je nadzorna kamera koja prikazuje tko je sve bio u klubu, a USKOK je sve to nadzirao.”

Oreščanin je rekao i to da Državni inspektorat doista nije mogao reagirati na rad mjesta koje nema registriranu djelatnost.

“Ovdje je trebao reagirati MUP, zbog rada na crno”, kazao je i naveo hipotetski primjer:

“Da se napravi ilegalna kockarnica ili da se netko bavi najstarijim zanatom na svijetu, neće doći Inspektorat, doći će policija.”

“Nije sumnjiv brojač novca, nije sumnjivo unošenje vreća s novcem, nisu sumnjivi milijuni u prtljažniku… Meni to više izgleda kao da gledam ‘Narcose’ na Netflixu, nego kao nešto što se događa u članici EU”, kazao je.

Oreščanin smatra da je jedino rješenje za stanje u Hrvatskoj, koje je dovelo do afere Janafa sa svim repovima i posljedicama, “reset cijelog sustava”.

“Koristiti riječ poduzetnik za ljude poput Peteka i ljude koji žive isključiva na račun mita i korupcije, od izvlačenja novca na javnim natječajima, to je sramota za poduzetnike koji rade pošteno”, rekao je.

Oreščanin kaže da u Hrvatskoj jest moguće raditi pošteno, ali da takvi “ne rade s državom i javnim institucijama”.

“Najtragičnije, Dragan Kovačević je bio na čelu Janafa osam godina. Koliko je zamračeno novaca na taj način? Koliko takvih kao što je Dragan Kovačević ima još u javnim poduzećima, ne samo na državnoj, nego i na lokalnim razinama?”, kazao je Oreščanin.

Voditeljica N1 je primijetila da se sporadično može čuti argument da je Kovačević kao direktor vodio Janaf s “dobrim poslovnim rezultatima”.

“Ne možete to gledati van konteksta tržišta. Tko mu je konkurent? Tko je konkurent Hrvatskim šumama, HEP-u?”, kazao je i zaključio da je “lako biti profitabilan, ako nemate konkurencije”

Na slici: U Kovečevićev klub su išli  Butković i Ćorić

Foto:Hina