Milanović održao inspirativan govor o vinu i “grojzdju”: Ako moram birati između cigarete i vina, nemam dileme

Milanović održao inspirativan govor o vinu i “grojzdju”: Ako moram birati između cigarete i vina, nemam dileme

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjeluje na 50. manifestaciji “Branje grojzdja”.

“Branje grojzdja” je lokalno-tradicijska manifestacija kojoj je osnovna namjera njegovati tradicionalne običaje Hrvatskog zagorja vezane uz berbu i preradu grožđa te prikazati tradicijsku kulturu toga kraja.

“Nekad je vino bilo visoke kvalitete. Njemačko vino je bilo visoke kvalitete, a ostalo – ništa. Ovih dana se zatvaraju tvornice duhana i cigareta. Šteta, a opet, duhan, katran i cigarete su toksični pa ako moram birati između cigarete i vina, nemam dileme, nisam nikad ni imao”, kazao je Milanović.

“Dobra kapljica vina, i kao što su nas nekada pokušavali naučiti prije 50 godina, tada su sve reklame za vino na televiziji poručivale ‘pij malo, pij dobro. Ovo ‘malo, Hrvati su uvijek gledali rekrativno, pilo se puno i loše, a sad se pije malo previše, ali se pije puno bolje”, dodao je Milanović.

“Moja poruka je ‘pij malo, pij dobro, pij zagorsko, dalmatinsko, slavonsko, istarsko, međimursko…’ i da nekoga ne izostavim jer toga ima sve više i sve je kvalitetnije. Ovo su mala i ugodna intimna područja, nisu plantaže od milijun hektara kakve viđamo po Južnoj Americi i Francuskoj, Mađarskoj i Ukrajini. Ovo je naše, kako bi se reklo, pa Zagorci – pijmo malo i dobro”, zaključio je Milanović.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina

Facebook Comments