Puhovski poručio Plenkoviću: Kada će reći ispričavam se što su u svim korupcijskim skandalima bili i članovi HDZ-a

Puhovski poručio Plenkoviću: Kada će reći ispričavam se što su u svim korupcijskim skandalima bili i članovi HDZ-a

Politički analitičar Žarko Puhovski objasnio je što u repovima iza afere Janaf i Kovačevićevog “kluba” predsjednik Milanović govori pogrešno, što i gore od toga, ali i u čemu je u pravu. Komentirao je i poziciju Andreja Plenkovića.

Puhovski je rekao da je “klub” DraganaKovačevića, bivšeg Janafovog direktora koji je sada u istražnom zatvoru, nije glavno pitanje, ali da ima težinu.

“Klub je drugorazredno pitanje, ali je preveliki simbol da ga se preskoči. On je simbol da mali broj ljudi u društvu živi izvan društvenih normi”, kazao je Puhovski, “pa je tako ministar Butković rekao: ‘Tamo je bio predsjednik države, pa zašto ne bih i ja?'”

“Javni funkcionari ne smiju dopuštati da im se plaća i kava, kamoli ručak ili večera, osim ako je riječ o rodbini ili prijateljima koje imaju odranije”, dodao je.

Naveo je primjer kako bi to moglo izgledati u odnosu na nekog ministra:

“Evo, ja sam te zvao na ručak, da ti povjerim svoj problem, pa da vidimo može li se što učiniti.”

Puhovski nije stao na tome:

“To da se šef Glavnog stožera s vrhovnim zapovjednikom nalazi u privatnom klubu, a po nekom službenom poslu, to znači da se institucije ne smatra ozbiljnima, da se o stvarima važnima po vojsku ne pristupa ozbiljno.”

U Kovačevićevom klubu “jelo se i pilo”, na što je Puhovski rekao da je skandal da netko poziva ministra na ručak kako bi mu pomogao “riješiti problem”, javlja N1.

Što se tiče sukoba o imperativu informiranosti ili neinformiranosti premijera o tajnim istragama, Puhovski je rekao:

“Moguće je da gospodin Milanović u jednom aspektu ima pravo. Ako kandidiramo nekoga za glavnog državnog odvjetnika ili za ministra, a netko vodi akciju, odnosno ta osoba je pod mjerama, onda premijer ili netko tko vodi nominiranje, mora biti informiran. To je po mom sudu važnije od tajnosti istrage. Ako su takvi propisi, onda treba predložiti promjene propisa.”

Puhovski je još i pojasnio:

“Obavijestiti nekoga da je u kontaktu s osobom pod istragom jest kršenje mjera i to se može smatrati nedoipuštenim”, kazao je, “ali to se može učiniti tako da se nekoga o tome obavijesti doslovno u četiri oka, interno.”

Tu se dolazi do problema.

“Ali i to je po sadašnjim zakonima nedopušteno… Logika funkcionara države je sada da se krši zakon, a ako je logika takva, onda zakon treba promijeniti”, rekao je Puhovski.

Puhovski je rekao i to da DORH apsolutno griješi kad ne reagira na izjave poput predsjednika Milanovića, da su informacije curile iz DORH-a:

“Nisu to neviđeni pritisci, imali smo puno gorih primjera. Ali DORH je tu sam kriv, ponašaju se kao princeze, u nekoj posebnoj izoliranosti od svijeta. Morali su reći da to nije tako. Ako predsjednik kaže da im cure informacije, onda DORH mora reći da su obavili istragu i obavijestiti javnost o tome”, kazao je, konstatirajući da se ovime oštećuje ugled institucije.

Puhovski je primijetio kao “pogrešno” to što je predsjednik rekao da “on ne vjeruje da je Kovačević kriv”.

Na kraju je komentirao i to što HDZ-u i ovaj put, unatoč aferama, ne pada popularnost među građanima.

“Očekujem trenutak kada će predsjednik Vlade, koji sada jako dobro dobro stoji, stati pred javnost i reći: ‘Ispričavam se hrvatskoj javnosti što su u svim, ali u baš svim korupcijskim skandalima bili i članovi HDZ-a”, kazao je Puhovski i dodao:

“Nisam siguran da je on to u stanju učiniti.”