Hrvatski veleposlanik potpisao pismo za obranu prava gay zajednice u Poljskoj

Hrvatski veleposlanik potpisao pismo za obranu prava gay zajednice u Poljskoj

Pedeset veleposlanika na dužnosti u Poljskoj, među kojima i hrvatski, i predstavnika međunarodnih organizacija kasno u nedjelju objavilo je otvoreno pismo potpore pravima LGBT zajednice u toj zemlji.

“Potvrđujemo temeljno pravo svakog pojedinca izraženo u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima”, stoji u pismu.

“Poštivanje tuđih temeljnih prava… obvezuje vlade da štite svoje građane od nasilja i diskriminacije te da osiguraju da svi imaju jednake mogućnosti”, navode u pismu, javlja N1.

Jedan od potpisnika pisma je i hrvatski veleposlanik Tomislav Vidošević, stoji na web stranici američkog veleposlanstva koje je objavilo pismo.

Prava LGBT zajednice osjetljivo su pitanje u Poljskoj. Tijekom ovogodišnje predsjedničke kampanje Andrzej Duda rekao je na skupu da “se pokušava uvjeriti da su LGBT ljudi, ali to je jednostavno ideologija”.

Dio poljske i međunarodne javnosti također je bio ogorčen neobvezujućim rezolucijama “protiv ideologije LGBT” koje su prihvatili deseci lokalnih vlasti u Poljskoj.

Ljudska prava “nisu ideologija – ona su univerzalna”, napisala je na Twitteru američka veleposlanica u Poljskoj Georgette Mosbacher, jedna od potpisnica pisma.

Za konzervativne glasače i zastupnike u Poljskoj zauzimanje za prava LGBT zajednice jednako je napadu na obiteljske vrijednosti.

Poljska ne dopušta brakove niti registraciju istospolnih zajednica, premda neka istraživanja naznačuju da bi potonje većina građana podržala.