Muke po predstojniku Zvonimiru: Smijali mu se zbog izjave o začinu za juhu, a onda ga “pozvali na cugu”

Muke po predstojniku Zvonimiru: Smijali mu se zbog izjave o začinu za juhu, a onda ga “pozvali na cugu”

– To se sve napuhalo izvan svake mjere. Situacija je bila posve ‘random’, pa nismo se mi dogovorili da ćemo se smijati – rekao nam je Alan Sumina, suosnivač domaće IT tvrtke Nanobit, komentirajući svoje gostovanje u HRT-ovoj emisiji “Otvoreno”.

U emisiji u kojoj su osim Sumine gostovali Tomislav Car iz Infinuma, Matija Žulj iz Agrivija, Damir Sabol iz Photomatha te Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, tema je bila IT industrija. Ali ono što je zaokupilo pozornost javnosti dogodilo se kad je predstojnik ureda Frka-Petešić uzeo riječ i počeo govoriti o “juhi i matematici”, javlja Jutarnji list.

Naime, kako bi istaknuo važnost točnih proračuna pri razvoju računalnih komponenti, Frka se poslužio usporedbom sa začinima za juhu.

– Ako razvijate neki začin za juhu i pogriješite za promil, to se ne može osjetiti. Međutim, ako promašite u jednom promilu u razvoju hard diska, on se neće ni pokrenuti – objasnio je u emisiji.

Na tu njegovu konstataciju, ako je suditi prema snimci, smijeh su pokušavali suspregnuti Tomislav Car i Alan Sumina.

Kontaktirali smo s obojicom i upitali što se tu točno dogodilo. Tomislav Car iz Infinuma odbio je komentirati, a Sumina, čiju je tvrtku Nanobit nedavno kupila švedska grupa Stillfront za gotovo milijardu kuna, rekao je da tu “nije bilo nikakve zle namjere” i da se situacija prenapuhala.

Kontaktirali smo Zvonimira Frku-Petešića. On smatra da se s njegovom izjavom o juhi sada izruguju oni koji nisu shvatili što je zapravo htio reći.

– Možda nisam u tih pola minute bio najprecizniji, ali znam što je logaritamsko razmišljanje i programiranje jer sam se time bavio kao student – istaknuo je Frka.

Rekao je i da se ne ljuti na ostale goste. Čak su poslije emisije otišli na piće.

– Dečki su me pozvali na cugu jer su željeli dalje nastaviti našu raspravu. Proveli smo jedan sat u razgovoru. Čak sam jutro poslije emisije primio mail od njih u kojem su rekli da im je bilo drago što smo se upoznali, a žele i da dogovorimo sastanak – napominje predstojnik Ureda premijera Frka.