Nikola Grmoja zatražio da mu skinu imunitet: Imam dokaze da je Plenković zapovijedao DORH-u

Nikola Grmoja zatražio da mu skinu imunitet: Imam dokaze da je Plenković zapovijedao DORH-u

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja na televiziji N1 govorio je istražnom povjerenstvu koje žele osnovati potaknuti aferom Janaf. U emisiji je Grmoja i teško optužio predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Kazao je da premijer “štiti svoje prijatelje iz MVEP-a”.

“Pozivam Hrvatski sabor da mi skine imunitet, a ja s ovog mjesta na vašoj televiziji tvrdim da je Andrej Plenković direktno zapovijedao ponašanjem i odlukama DORH-a. Za to imam dokaze”, kazao je Grmoja na N1 televiziji.

“Neka me tuži i DORH, za klevetu i Andrej Plenković, spreman sam odgovarati, a svoje kolege u Saboru pozivam da mi skinu imunitet”, dodao je.

Potom je precizirao: “Imam određene dokumente koje sam proslijedio”, rekao je i objasnio da se s njima “ništa ne događa”, zbog čega, kako je rekao, “zato ovo i čini”.

“Imam e-mail u kojem Loreta Bertoša-Kušen organizira prijevaru i moli da se, suprotno pravilniku Ministarstva vanjskih poslova, omogući da bude protupravno raspoređena, čime je omogućila sebi znatnu imovinsku korist”, kazao je Grmoja.

Rekao je da je potom: “Plenković je rekao da takve predstavke ne vode ničemu”, i dodao kako je “istog dana DORH odbacio prijavu”, ustvrdio je Grmoja.

Grmoja je za N1 komentirao i to što su predstavnici oporbenih klubova predstavili u Hrvatskome saboru prijedlog odluke o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva koje bi trebalo utvrditi moguća ometanja i onemogućavanja neovisnih istraga i procesuiranja slučajeva korupcije ili druge nedopuštene utjecaje vlasti na njih.

“Skandalozno je da premijer na dan kada (zamjenica) državnog odvjetnica podnozi zahtjev za razrješenjem, jer je kod njenog supruga pronađeno 4,5 milijuna kuna, da on šalje poruku da je sve u redu s radom DORH-a, s radom institucija, porezne uprave, koja nikada nije istraživala nesrazmjer imovine Barišića”, rekao je Grmoja u emisiji.

Nikola Grmoja i u Saboru se jutros osvrnuo na jučerašnju izjavu premijera Plenkovića, koji je kazao da nema potrebe za osnivanjem saborskog povjerenstva u vezi s aferom Janaf rekavši da je zahtjev za osnivanjem preširok.

“Ne zamjeram premijeru, on je ionako izjavio da ništa ne zna. Ipak bi bilo dobro da bude upoznat s činjenicama, a ne da se sramoti. Nije on taj koji odlučuje što će Sabor istraživati. Ne trebaju nam fiškalni argumenti. Pitanje je želimo li se ili ne želimo obračunati s korupcijom. Što krije neznajući Andrej Plenković?” upitao je Nikola Grmoja u sabornici.

Saborska zastupnica Sandra Benčić smatra da je premijer podvio rep. “Njegove izjave u rangu su one – a onda je svizac zamotao čokoladu!”, kazala je Benčić o premijerovim argumentima za neosnivanjem povjerenstva.

HDZ-ov Branko Bačić obrušio se na zahtjeve oporbe i izjavio da razumije njihovu nervozu jer su tekst, kako kaže, pisali tjedan dana. “Izvolite napravite akt koji je u skladu sa zakonom i Ustavom, ako ste to u stanju”, poručio je Bačić.

Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta također se obrušio na premijera Plenkovića zbog istražnog povjerenstva u vezi s aferom Janaf. Kazao je da Plenkovićevi igrači završavaju u Remetincu.

“Čuli smo da je protiv osnivanja saborskog povjerenstva. Plenković je maher za sastavljanje lista. Koga stavi na listu, taj završi u Remetincu. Tako je bilo i s Rimac”, kazao je.

Saborskoj oporbi, koja je u srijedu prozvala HDZ jer ne želi osnovati istražno povjerenstvo koje bi utvrdilo eventualna ometanja ili druge nedopuštene utjecaje vlasti na neovisne istrage, Branko Bačić (HDZ) uzvratio je da ovlasti kakve bi oni dali povjerenstvu nije imala ni OZNA.

“Razumijem nervozu oporbe, jer im uradak na kojem su radili tjednima ne može proći u Saboru. Napravili su akt koji može pisati osoba koja živi u ’47., ’48. godini prošlog stoljeća, koja ne zna da je stvorena hrvatska država u kojoj je sudbena vlast neovisna“, rekao je Bačić u raspravama na slobodnu temu.

Oporbi je poručio da vladajuća većina neće donijeti odluku o osnivanju koja je protuzakonita i protuustavna. “Zato ste nervozni i skačete s povredama Poslovnika koje su ispod razine zastupnika”, rekao je kolegama odbacujući njihove prozivke da se HDZ zapravo ne želi obračunati s korupcijom i kriminalom.

Foto: Edvard Šušak/Hina