Sandra Šikić o broj zaraženih u Zagrebu: Mislim da naši mladi ne šire virus namjerno

Sandra Šikić o broj zaraženih u Zagrebu: Mislim da naši mladi ne šire virus namjerno

Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja NZJZ-a “Andrija Štampar”, odgovarala je na pitanja novinara povodom današnjih rezultata o 201 novozaraženih osoba koronavirusom u Zagrebu i 356 ljudi kojima je izrečena samoizolacija.

“Još uvijek se u roku od 24 sata odrade svi nalazi, što je vrlo važno”, kazala je Sandra Šikić, prenosi N1.

“Ne može jedan velegrad biti žarište. Žarišta su obiteljska okupljanja, poslovni kontakti, gdje je došlo do većih grupiranja”, odgovorila je novinarima može li se Grad Zagreb opisati kao žarište koronavirusa. Novinarima je potom komentirala pojavu otkrivanja zaraza na pojedinim partijima:

“Naši mladi, mislim da namjerno ne šire virus. Možda je uzrok tome što oni imaju nikakve ili blage simptome koji su vrlo kratkotrajni.”

“Još uvijek su to najvećim postotkom mladi, ali bilježimo sve više i osobe do 40 i 50 godina, što znači da ti mladi zarazuju roditelje”, kazala je i potom apelirala na mlade sugrađane da “iako se okupljaju na otvorenom, ako ne drže distancu, da je tu velika mogućnost zaraze”.

Šikić je potom komentirala to što je, kako je sama rekla, u Zagrebu “lokalna transmisija značajna”.

“Situacija nije dramatična po nikakvim parametrima, Zagreb je šesta županija u zemlji po broju incidencija sa 14 na 100.000 stanovnika, kazala Šikić.

Rekla je da će se u Zagrebu sljedeći tjedan donijeti odgovarajuće mjere, a da su primjenjive i ostvarive:

“Uvjerena sam da našim sugrađanima nošenje maske nije motiv da izbjegnu kaznu, nego da izbjegnu zarazu i zaštite zdravlje najmilijih… Kazne mislim da su kontraprodukrtivne. Grad Zagreb nije za kažnjavanje.”

Potom je odgovorila na pitanje novinara o tome nije li kontradiktorno da se bilježi određeni broj zaraza na partijima koji su legalno registrirani, jer ih je netko očito dopustio.

“Ne donosi Grad dozvole. Na snazi su preporuke Nacionalnog stožera o okupljanju na otvorenom prostoru, koji se onda, ako je to ispod određenog broja, ne mora prijaviti policiji. Ali tu su i mjere držanja distance, stvar je poštivanja mjera”, odgovorila je.

“Mislim da vam zdrav razum nalaže, ako ste u gužvi, ako ne možete držati distancu, da onda stavite masku”, kazala je.

Šikić je rekla i to da sve zemlje u svijetu bilježe velike brojeve, pa tako niti grad Zagreb niti Hrvatska nisu izuzetak.

Na slici: Zamjenica ravnatelja NZJZ Dr. Andrija Štampar Sandra Šikić

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina