Plenkovićeva Vlada priprema ovršni tsunami za 300 tisuća blokiranih: Mnogi od njih će biti prisiljeni otići u emigraciju

Plenkovićeva Vlada priprema ovršni tsunami za 300 tisuća blokiranih: Mnogi od njih će biti prisiljeni otići u emigraciju

Od 19. listopada FINA nastavlja s provođenjem ovrha, obustavljenih u travnju zbog pandemije covida-19, o čemu je u emisiji TNT govorio generalni tajnik Udruge blokiranih Mario Strinavić. Ministar pravosuđa Ivan Malenica najavio je da ovrhe neće ići sve odjednom, nego u tri intervala.

“18. listopada 2020. godine ostat će zapisan, ne samo u hrvatskoj povijesti, nego i u europskoj, da jedna zemlja u srcu Europe u samo jednom danu u blokadu pošalje 300.000 ljudi”, rekao je Strinavić.

Komentirao je to što bi se, kako se najavilo, zaprimljene prijedloge ovrha naplaćivalo u tri faze:

“Što očekujemo od ovih izmjena? Iskreno, ne znamo tko ih je i kada nabrzinu napravio, ali je očito sve napravljeno po nagovoru javnih bilježnika i samog ministarstva, da se razvuče taj dio, da u istom danu ne bi došlo svih najavljenih 170.000 ovrha. One će se podijeliti u tri faze, koliko sam vidio.”

Strinavić smatra da ovakve odluke Ministarstva pravosuđa “građanima neće donijeti ništa dobro”, te da “ništa dobro neće donijeti ni vjerovnicima”:

“Ministra osobno nisam razumio, ovo je prvi ministar pravosuđa koji ne dolazi iz pravosudne struke, govorio je dosta nejasno. Nije nam jasno po kojim kriterijima će ići ovrhe, tko će tu imati prednost ispred koga. Po meni bi bilo u redu da ovrhe idu onako kako su kronološki stizale. Svako drugo premještanje bilo bi protuustavno… Osim ako se radi o ovrhama koje proizlaze iz Obiteljskog zakona, znači alimentacija. One imaju apsolutno prvi naplatni red i tako mora ostati.”

Ima li načina da građani koji nisu bili blokirani, saznaju hoće li njihovi računi biti blokirani?

“Je li netko u blokadi ili ne, može saznati preko sustava e-građanina ili odlaskom u FINA-u. Ne bi se smjelo dogoditi da netko ode u blokadu, a tko do sada nije među ovih 234.000, da prethodno nije obaviješten da će biti u blokadi”, odgovorio je Strinavić.

Preporuka je ministarsrtva javnim bilježnicima da krenu odblokirati građane u fazama, podsjetila je voditeljica, te ju je zanimalo imaju li oni diskrecijsko pravo sami odučivati o tome.

“Ako se radi o preporuci, ona nije obvezujuća, to je dogovor između javnih bilježnika i ministarstva pravosuđa. Mislim da neće postupiti po svom nekim diskrecijskom pravo”, smatra Strinavić.

“Grubo zvuči da se uopće radi o preporuci”, dodao je.

“Ovo je već 26. novela Izvršnog zakona koju sad gradimo. Nama nije jasno zašto se odustalo od ovršnog zakona koji je već napravljen. Udruga blokiranih je bila sastavni dio radne skupine koja je redila na Ovršnom zakonu, prošao je dva javna čitanja. Bili smo prvi koji smo, iako smo radili na njemu, rekli da nije dobar”, kazao je dalje.

“Ovršni zakon je najobičnija kupusara”, konstatirao je tijekom emisije.

“Većina naših prijedloga je uvažena, posebno što se tiče pozivanja dužnika na naplatu, što se tiče mjera koje su izuzete od ovrhe”, kazao je, ali i istaknuo:

“Međutim, mi se nalazimo usred pandemije. Donijeli smo dvije izmjene i dopune zakona uslijed pandemije koronavirusom, šest mjeseci je Vlada dala blokadu na ovrhe, ali tih šest mjeseci nije iskorišteno za ništa.”

Plenkovićeva Vlada ima veliku odgovornost za ovih  300 tisuća blokiranih od kojih će mnogi,  kao što je to bio slučaj i dosad,  pobjeći u inozemstvo jer nemaju nikakvu perspektivu u Hrvatskoj.  Ova sukupina hrvatskih građana upala je u dužničko ropstvo  kojoj nijedna  vlada do sada nije pomogla.

Foto: Denis Cerić/Hina