Ravnatelj policije otkrio da je u kući napadača pronađena velika količina oružja: Možda nikada nećemo doznati motive napada

Ravnatelj policije otkrio da je u kući napadača pronađena velika količina oružja: Možda nikada nećemo doznati motive napada

U “U mreži Prvog” bilo je riječi o sigurnosnom i društvenom aspektu pokušaja ubojstva na Markovu trgu. Gostuju glavni ravnatelj policije Nikola Milina, stručnjak za sigurnost Vlatko Cvrtila i sociolog Renato Matić.

U uvodnom dijelu Milina je govorio o stanju ranjenog policajca, rekao je da je na intenzivnom liječenju, stabilno je, ali ima potrebe za daljnjim medicinskim tretmanima. Istražitelji još nisu s njim razgovarali, dodao je.

– Policija prikuplja podatke, proveden je očevid, pretraženo je mjesto prebivališta počinitelja u Kutini gdje je pronađena veća količina streljiva i oružja, dodao je.

Milina kaže kako nije bilo nikakvih indicija da bi se ovako nešto moglo dogoditi, dodatne informacije se intenzivno prikupljaju kako bi otkrili pravi motiv jučerašnjeg događaja.

U obiteljskoj kući počinitelja otkrivena je veća količina streljiva i oružja, koje se ne može legalno posjedovati. Naglasio je da su jučer 3 policijska službenika bila ugrožena – onaj koji je ranjen, drugi koji je upotrijebio vatreno oružje i treći koji je bio tamo. Na mjestu gdje su pronašli počinitelja, pronađeno je i kratko vatreno oružje.

Policajac koji je uzvratio vatru, rekao je Milina, je službenik zadužen za vanjsko osiguranje prostora na Markovu trgu. Policija istražuje sve činjenice i okolnosti, te smjer dolaska počinitelja – prethodno nije bilo nikakve ugroze za građane.

Cvrtila smatra da je teško rekonstruirati motive počinitelja, radi se o osobi koja ranije nije imala nikakve prekršaje, ništa nije ukazivalo da bi do jučerašnjeg događaja mogli doći.

– Nažalost, ovakvi događaji su nezaustavljivi, dodao je.

Milina je rekao da su nakon performansa sa Sinčićevim lubenicama, tada je podignuta sigurnost na Markovu trgu gdje je sloboda kretanja za sve građane. Od tada su povećali broj kontroli u široj zoni, ali ovaj događaj ukazuje da se te mjere moraju poboljšati.

– Od jučer su postavljene određene fizičke prepreke i ne može se doći do središnjeg prostora Markova trga bez opravdanog razloga, dodao je.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina