Božinović uvodi cenzuru na mala vrata: Novinari više neće moći na Markovom trgu prilaziti ministrima po izjave

Božinović uvodi cenzuru na mala vrata: Novinari više neće moći na Markovom trgu prilaziti ministrima po izjave

Jučerašnji krvavi napad na policajca ispred Banskih dvora i najava postrožavanja mjera kretanja na Markovom trgu za “civile”, mogla bi biti iskorištena i za dodatno distanciranje ministara u Vladi Andreja Plenkovića od javnosti, odnosno novinara.

Potvrdio je to sinoć vrlo izravno ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, rekavši da će novi režim onemogućiti novinarima prilazak ministrima i ministricama na trgu te uzimanje izjava od njih.

“Ako sudimo po današnjem slučaju to je i zbog njihove sigurnosti. Sigurno će biti novi striktniji režim, a zasad imamo privremeno rješenje i tek trebamo dogovoriti zapravo i opredijeliti se za jednu od nekoliko opcija koje je MUP pripremio nakon onih lubenica”, izjavio je Božinović u RTL Direktu sinoć.

”Policija uvijek ima mogućnost kao privremenu mjeru ograničiti slobodu kretanja, međutim, sigurno je da nam slijede razgovori i sa Saborom i Ustavnim sudom – tu je kao što vidimo i Crkva te ljudi koji stanuju tu”, kazao je ministar.

On kaže da su posljedice jučer mogle biti i teže, da se napadač odlučio na pohod u neko drugo vrijeme.

Što se tiče odgovornosti glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, ministar je istaknuo da se po svemu što se dosad zna, o tome ne može govoriti, ali se može govoriti o štićenju objekata Vlade i Sabora koji su uz Ured predsjednika Republike objekti koji su objekti prve kategorije štićenosti:

”Međutim, oni su smješteni tu gdje jesu – na javnoj otvorenoj, i za promet i za pješake, površini i tu ćemo morati donositi nekakve mjere koje će učiniti sigurnijima sve koji borave na Gornjem gradu. Ovakva je otvorenost nezamisliva u nizu europskih zemalja. No nije preseliti Vladu i Sabor uzeti dva kofera i naći nekakav drugi smještanoj, tu je tradicija, mislim da se može čuvati taj prostor i sačuvati dio koji je otvoren i za građane i za turiste i za vjernike, ali što se tiče slobode kretanja morat će se naći nekakve drugačije mjere”, piše RTL.

Foto: Dario Grzelj/Hina