Davor Božinović najavljuje veliku borbu protiv radikalizacije i “sjemena zla”: Je li to uvođenje cenzure na mala vrata?

Davor Božinović najavljuje veliku borbu protiv radikalizacije i “sjemena zla”: Je li to uvođenje cenzure na mala vrata?

Ministar unutarnjih poslova Davoro Božinović dao je veliki intervju Novom listu.

Možda da krenemo od najaktualnijega, a to je incident na Markovom trgu početkom ovog tjedna. Kako omogućiti slobodno kretanje ljudi, a ujedno i zaštititi institucije i dužnosnike, pa i novinare koji ondje rade?

– Na Trgu svetog Marka u ponedjeljak ujutro dogodio se zločin i napad s elementima terorizma, a za kojeg policija i nadležno Državno odvjetništvo trebaju utvrditi čime je bio motiviran i koji mu razlozi stoje u temelju. To nikako ne bih nazvao incidentom jer su bili ugroženi životi trojice hrvatskih policajca koji su bili u zaštiti institucija ove države. Policajac Fiuri, koji je teško ozlijeđen, dobro se oporavlja, što me raduje, ali njegov će oporavak biti dugotrajan. Metci ispaljeni na policajce i Vladu zauvijek su promijenili slobodu kretanja Trgom svetog Marka koju smo do tada poznavali i koja je bila dio naše tradicije. Rijetke su zemlje u kojoj stanari, vjernici, posjetitelji, dužnosnici, suci i novinari uživaju takvu slobodu kretanja ispred najviših državnih institucija. To će se sada promijeniti.

Odlučili ste se načelno ipak za koncept ostavljanja slobodnog kretanja, zašto zapravo? Ne želite umanjivati demokratska prava građana? Što će biti s prosvjedima na tom trgu ubuduće?

– Mjere osiguranja koje su trenutno na snazi privremenog su karaktera, one predstavljaju oprez i kontrolu, ali omogućavaju svima koji imaju opravdani razlog za ulazak i kretanje po prostoru koji se štiti. Održavanja javnih okupljanja sukladno zakonu nikada nisu bila upitna, a jedno se takvo okupljanje održalo večer nakon pucnjave. Građani imaju pravo i mogu, pod uvjetima koje propisuje zakon, iznositi svoje mišljenje kroz prosvjede. O tome nema i ne može biti dvojbe.

Na neki način, novinari su stavljeni u »geto« nakon ovog incidenta, neki kolege misle da su sada ograničeni i da Vlada sad lakše kontrolira protok informacija, što je loše. 

– Novinari ni na koji način nisu stavljeni u geto, ali su sigurno jednako lako mogli biti žrtve pucnjave koja se dogodila u ponedjeljak. Novinarske ekipe obično su u to vrijeme već pred zgradom Vlade i samo je slučajnost da u tom trenutku nisu bili tamo. Kroz privremeni sigurnosni režim želimo povećati i sigurnost stanara, građana, kao i predstavnika medija na Trgu sv. Marka, a pritom da to ne utječe na mogućnost predstavnika medija da izvještavaju o aktivnostima Vlade, sjednicama i događajima, kao ni na dostupnost članova Vlade za izjave medijima. Već na prvoj sjednici Vlade u srijedu pokazalo se da sve funkcionira u najboljem redu. Ako ste svjesni važnosti medijske djelatnosti, a koju je dokazala i kriza bez presedana uzrokovana koronavirusom i ako se zalažete za istinito izvješćivanje kao postulat demokracije, a to je politika ove Vlade, tada na medijske djelatnike možete gledati samo kao na suradnike ili kritičare svoga djelovanja. Riječ kontrola i mediji u demokraciji ne mogu biti u istoj rečenici.

Smatrate li da je napad na Markovom trgu bio izolirani incident očajnika ili teroristički čin? Na neki način, taj mladić je imao agendu, on je ustao protiv sustava, i to ovaj događaj svrstava u teroristički čin. 

– Kriminalističko istraživanje pokazat će i nedvojbeno utvrditi koji su to faktori iz njegovog okruženja utjecali na njega da se na taj čin odluči. Radikalizaciji koja potiče netoleranciju i mržnju u društvu znat ćemo se suprotstaviti na najsnažniji mogući način.

Kad govorimo o radikalizaciji, premijer Plenković je predsjednika Zorana Milanovića optužio da je »sijao sjeme zla«.

– To se vjerojatno odnosi na razdoblje 2016. kada su se u kampanji koristile teške kvalifikacije protiv Plenkovića. Tada je poslana jasna poruka da se HDZ želi smjestiti u desni centar, što je HDZ i uspio. U tom trenutku bilo je puno aktera, među kojima i čelnik glavne oporbene stranke tada, koji je svojim izjavama želio dekredibilizirati Plenkovića kao šefa HDZ-a.

Problem su i oni u Saboru i van njega koji na neki način pokušavaju opravdati ovaj teški zločin na Markovu trgu.

– Već sada ga se može ocijeniti kao težak pokušaj ubojstva. Svatko tko u jednoj takvoj situaciji pokušava prikupiti neki politički poen, ili je krajnje zlonamjeran ili ne zna što čini. Ja bih podsjetio da je moto HDZ-ove kampanje »Mijenjam HDZ, da bih mijenjao Hrvatsku«. Andrej Plenković je europski političar, demokrat. Imao je otpor u stranci koji nije bio mali, međutim on je taj otpor riješio demokratskim putem i to je jedini ispravan put kako pobijediti političke protivnike.

Da, premijer o radikalizaciji društva glasno govori ovih dana. No, kako u društvu spriječiti radikalizaciju mladih ljudi? Bi li uvođenje građanskog odgoja ipak pomoglo da mladi budu osvješteniji o svojim pravima i obavezama u društvu?

– Imamo ozbiljan problem društvene radikalizacije s kojim ćemo se intenzivnije baviti u sljedećem razdoblju, što će biti zadaća svih resora. U današnje vrijeme kada nitko ozbiljan ne može garantirati apsolutnu sigurnost na globalnoj razini i kada je internet, koji je dostupan svima, postao i alat za regrutiranje i širenje propagande i radikalizacije posebice mladih osoba, moramo svi kao društvo biti obazriviji prema kulturi u javnom prostoru koja neće dovesti do radikalnog ponašanja mladih ljudi. Baš kada govorimo o tome, namjeravamo kroz nacrt novog Zakona o elektroničkim medijima osnažiti alate kako bi onemogućili objavljivanje sadržaja koji potiče na nasilje ili mržnju. I pored toga, nikada se ne smijemo umoriti od raskrinkavanja besmislenosti ekstremističkih ideja te osvješćivanja štetnosti za zdrav razvoj društva i države, a time i pojedinca. I to je naša odgovornost, a zahtijeva uključivanje širih društvenih čimbenika, od lokalne zajednice, škola, udruga građana do novinara i osoba koje utječu na javno mnijenje. To je važno radi širenja ideja uključivosti i prihvaćanja različitosti u društvu. Radikalizacija nije isključivo pitanje sigurnosnog sektora, već je to pitanje koje traži široki društveni angažman.

Naravno, ogroman je problem ilegalno oružje, kojeg u Hrvatskoj očito posjeduje masa ljudi, a bivši branitelji praktički imaju i dozvole za njega, pa onda u svojim kućama imaju cijele arsenale oružja. Koje mjere namjeravate uvesti da se prekontrolira ta situacija, i počne oduzimati nelegalno oružje? I crno tržište očito buja, praktički se preko oglasa mogu kupiti puške i pištolji. Kako tome stati na kraj? 

– Ilegalno oružje iz različitih motiva, od kojih nijedan nije opravdan, u podrumima, šupama, tavanima drže neodgovorni pojedinci i nikako ne bih izdvajao bilo koju skupinu. Oružje legalno posjeduju oni koji to po zakonu mogu, a od toga je većina lovaca i pripadnika policije, vojske koji pored službenog oružja imaju i privatno, a tu spadaju i zaštitari. Kroz akciju »Manje oružja, manje tragedija« kontinuirano se građane poziva da bez sankcija, bez ikakve kazne pozivom na 192 policiji dragovoljno predaju oružje koje im je zaostalo. Oružje koje policija pronađe tijekom kriminalističkih istraživanja ne smatra se dragovoljnom predajom, to je novo kazneno djelo. Ovakvi tragični slučajevi najgori su podsjetnik da od takvog oružja mogu stradati oni koji s ratom nisu imali nikakve veze. Po mom mišljenju to je prevelika cijena čuvanja trofeja.

Foto: Dari Grzelj/Hina