Ministrica Obuljen Koržinek uvodi dodatni pritisak na urednike: Bit će odgovorni i za ono što građani pišu na društvenim mrežama

Ministrica Obuljen Koržinek uvodi dodatni pritisak na urednike: Bit će odgovorni i za ono što građani pišu na društvenim mrežama

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je u ponedjeljak da će novi zakon o elektroničkim medijima preciznije definirati uredničku odgovornost za sve što se objavljuje na portalima te da je dužnost svih u javnom prostoru promovirati tolerantan način komunikacije.

Novi zakon o elektroničkim medijima donijet će preciznije definiranje uredničke odgovornosti, ne samo za ono što se nalazi u tekstovima koji se objavljuju i potpisuju, dakle prolaze uredničke odluke, nego i za ono što se pojavljuje ispod njih, rekla je ministrica Obuljen Koržinek novinarima nakon predstavljanja pjesničko-grafičke mape “Hommage Tonku Maroeviću” u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, javlja Novi list. 

Naglasila je da je iskorak u zakonu, koji je u javnoj raspravi bio u ožujku, “predložen u suradnji s nakladnicima, a posebno se odnosi na elektroničke publikacije i onaj dio gdje pronalazimo i elemente govora mržnje i neprimjerenih sadržaja, a što se odnosi na komentare ispod članaka”.

Podsjetila je da društvene mreže kao takve nisu dio medijskih zakona te da se na njih primjenjuju prekršajni, odnosno kazneni zakoni.  Na pitanje novinara hoće li odredbe novoga zakona novinare navesti na autocenzuru, odnosno kako će utjecati na slobodu medija, Obuljen Koržinek odgovorila je da je pogrešno koristiti riječ cenzura.

“Ovdje govorimo o odgovornosti za ono što se objavljuje u javnom prostoru. Kao što vi novinari koji objavljujete svoje priloge niste cenzurirani, nego jednostavno koristite i izričaje i način prezentiranja vijesti na način sukladan normama, tako će i urednici biti odgovorni da i ono što se objavljuje na njihovim portalima, a što generiraju korisnici, dakle građani, mora biti sukladno onim kriterijima koji su postavljeni Zakonom o elektroničkim medijima”, istaknula je ministrica.

Zakon je, napomenula je, rađen u širokoj radnoj skupini u kojoj su sudjelovali urednici, novinari, dakle predstavnici nakladnika, a ići će u dva čitanja u Saboru te će se vidjeti što će zastupnici reći o njemu.

“Smatram da je dužnost svakoga od nas tko je u javnom prostoru, a posebno onih među nama koji obnašamo dužnosti u politici, ali i drugih koji nastupaju u javnom prostoru, pa tako i medija, promovirati tolerantan način komunikacije, komunikaciju koja uvažava druga mišljenja”, odgovorila je na pitanje novinara pridonose li govoru mržnje i političari svojim neprimjerenim izjavama.

Smatra da se svi moraju suzdržavati od bilo kakve retorike koja bi bilo koga poticala na bilo koji oblik nasilja u društvu.  Puno neprimjerenog sadržaja, dodaje, postoji i zbog društvenih mreža te drugih oblika komunikacije. “Svi smo dužni na to ukazati, posebno mlade ljude obrazovati da se nauče kritički prema tome odnositi i da stvore svijest da se trebamo suzdržavati od prenošenja ili iznošenja takvog tipa sadržaja, koji može ugroziti nekoga drugoga”, poručila je ministrica kulture i medija.

Foto: Edvard Šušak/Hina