Plenković nema milosti za one koji su pali u doživotno dužničko ropstvo: Evo kako je komentirao ovršni tsunami

Plenković nema milosti za one koji su pali u doživotno dužničko ropstvo: Evo kako je komentirao ovršni tsunami

Premijer Plenković dao je izjavu novinarima prije sjednice Predsjedništva HDZ-a. Danas su – nakon šestomjesečnog moratorija – opet krenule ovrhe, što je, naravno, zabrinulo javnost. Premijer Plenković komentirao je i to.

“Mislim da su ministri Marić i Malenica danas u više od sat vremena hrvatskoj javnosti objasnili sve okolnosti, dogovor koji je postignut o faznom puštanju ovrha. S druge strane, moramo voditi računa o tome da se preuzete obaveze moraju ispunjavati”, istaknuo je premijer.

U Vladi je održana konferencija za medije na temu ovrha na kojoj su sudjelovali ministri Ivan Malenica i Zdravko Marić te predstavnici Fine, javlja N1.

Ministar financija Zdravko Marić obratio se novinarima pri čemu je podijelio neka svoja promišljanja i kontekstualizirao ono o čemu je danas govorio. “Jučerašnjim danom završio je moratorij na provedbu ovrha, danas je prvi radni dan. Pandemija covida-19 je, s obzirom na okolnosti, s epidemiološko-zdravstvenim izvorima i uzrocima imala reprekusije na gospodarsku situaciju. Vlada RH označila je očuvanje radnih mjesta i zaposlenosti kao prioriitetni cilj, uz naravno očuvanje ljudi, života i zdravstva”, kazao je ministar i potom ponovio mjere koje je Vlada provela, odgoda i otpisa plaćanja davanja, plaćanja plaća radnicima, itd.

“Preko 6 milijardi kuna isplaćeno je za travanja za plaće radnika, za nešto više od 600.000 radnika, a mjera je i nastavljena za djelatnosti koje su najugroženije, poput turizma i transporta. Preko 2,5 milijardi kuna završilo u otpisu”, dodao je ministar.

Jesu li uspjeli u svom naumu? Ministar Marić smatra da jesu, pa tako kaže kako “podaci najbolje govore o tome. Struktura i podaci o ukupnom broju nezaposlenih i zaposlenih i podaci o prosječnim plaćama govore u korist toga da je Vlada adekvatno i na vrijeme reagirala”, istaknuo je.

Foto: Daniel Kasap/Hina