Milardović upozorava: Plenković stvara neprijateljsko raspoloženje prema Domovinskom pokretu

Milardović upozorava: Plenković stvara neprijateljsko raspoloženje prema Domovinskom pokretu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon napada na Trgu Sv. Marka prozvao je članove Domovinskog pokreta da šalju ekstremističke poruke u javnost te da upravo oni radikaliziraju hrvatske građane. Čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro brzo je na društvenim mrežama odgovorio Plenkoviću, prozvavši ga da selektivno gleda političke poruke i ignorira poruke mržnje prema njegovim političkim protivnicima.

Sukob vladajućih i Domovinskog pokreta za portal Direktno komentirao je profesor političkih znanost Anđelko Milardović.

“Vladajući su označili Domovinski pokret kao izvor radikalizma. To je prva faza. Slijedi razmatranje o odlučivanju, a treća faza je isključivanje iz igre. To je očito logika vladajućih. Međutim, postoje radikalni verbalni stavovi s lijeva i desna, ali to se događa u parlamentarnim okvirima. Međutim, kada sve pogledamo krajnje analitično, je li Domovinski pokret pozvao na nasilje ili rušenje ustavnog poretka? Nije. Je li stranka u registru političkih stranaka? Naravno da je. To su uvjeti koje mora ispuniti svaka stranka, nebitno koje su političke orijentacije, a Domovinski pokret ispunjava sve uvjete”, rekao je Milardović.

Profesor političkih znanosti dodaje da se stranke isključuje iz političkog djelovanja samo ako članovi pozivaju na nasilje i rušenje ustavnog poretka.

“Ovo je situacija u kojoj vladajući pokušavaju proglasiti stranku neprijateljem ustavnog poretka, a to za posljedicu može imati radikalizaciju. Pogledajte primjer Savezne Republike Njemačke. Imate daleko radikalnijih stranka od Domovinskog pokreta, ali ih se ne zabranjuje, a razlog je očiti. Bolje je da te stranke budu pod kapom Ustava jer ako su izvan Ustava, one su izvan kontrole. Granica se povlači tek kad stranka zagovara nasilje I rušenje ustavnog poretka, a to nije u Hrvatskoj nije čulo niti se dogodilo. U čemu je onda problem?”, upitao je Milardović.

Kako naglašava Milardović, vladajući stvaraju prema Domovinskom pokretu neprijateljski odnos, a to se radi u totalitarnim režimima, ne i u demokraciji.

‘U demokraciji morate imat odnos pozicija-opozicija, a ne prijatelj-neprijatelj’

“Na žalost, ovdje se događa stvaranje odnosa prijatelja i neprijatelja. To imate u totalitarnim režimima, a imali smo to i u bivšoj državi. Ovdje se sad otvara opet taj odnos između vladajućih i Domovinskog pokreta. Toga u parlamentarnoj demokraciji ne smije biti, u demokraciji odnos mora biti opozicija-pozicija. Ovo ponašanje vladajućih podsjeća više na bivšu državu. To što Domovinski pokret proizvodi stavove koji žuljaju vladajuće je problem vladajućih. Dokle god se je to sve na komunikacijskoj razini, u čemu je problem? Mislim da vladajući griješe, a sa svojim potezima samo radikaliziraju odnose”, dodao je.

Milardović ističe kako predsjednik Vlade nema pravo isključivati političku stranku zato što mu se ne sviđaju poruke njihovih članova.

“Ponavljam, u čemu je problem? To što se govor članova Domovinskog pokreta ne sviđa predsjedniku Vlade? Njemu se ne sviđa i što sad? Neka Plenković razmisli koliko je ljudi u Republici Hrvatskoj kojima se njegove riječi ne sviđaju. Ako on to ne može trpjeti, to ne znači da ima pravo staviti neku stranku izvan zakona. Ovo su osnove demokracije koje se mogu naći u politološkoj literaturi i europskom iskustvu”, zaključio je Milardović.

Foto: N1