SKANDAL:Progone liječnicu koja je rekla istinu o katastrofalnom stanju u Covid bolnici

SKANDAL:Progone liječnicu koja je rekla istinu o katastrofalnom stanju u Covid bolnici

Nakon vijesti da se po KB Dubrava traži autorica pisma javnosti u kojem su iznesene uznemirujući podaci o tome da pacijenti u toj Covid bolnici ne dobivaju dovoljno hrane i lijekova, oglasila se hrvatska udruga bolničkih liječnika nudeći zaštitu za sada anonimnoj kolegici.

‘NE lovu na vještice, tražimo više ljudi i opreme u borbi protiv epidemije’, riječi su kojima počinje Facebook objava HUBOL-a.

‘HUBOL s dubokom zabrinutošću prati medijske napise iz kojih je vidljiva prijetnja navodnoj autorici, kolegici, bolničkoj liječnici koja je pismom nadležnom tijelu Kliničke bolnice Dubrava ukazala na možebitne propuste u postupanju. Ponosni na kolegicu koja odgovorno i formalno ispravno postupa u interesu pacijenata i zdravstvenog osoblja ukazujući na rizik pogrešnog postupanja, pozivamo odgovorne na izvide i ispravak krivog i nepotpunog postupanja ukoliko ga utvrde. Isto tako odlučno odbacujemo mogućnost progona potencijalnog autora navedenog teksta te nudimo svu raspoloživu pomoć autorici teksta jer nije važno tko je rekao. S obzirom na otežane uvjete rada u KB Dubrava i razumljiv umor kolegica i kolega, nitko nema pravo činiti dodatni pritisak i progon osoblja koje marljivo i odgovorno sudjeluje u liječenju najtežih pacijenata’, kažu u HUBOL-u, piše Tportal.

Tridesetak liječnika koji rade u Primarnom respiratornom centru, gdje se trenutno nalazi oko 200 oboljelih od covida-19, danas je potpisalo izjavu kojom potvrđuju istinitost riječi svoje kolegice o teškom stanju u PRIC-u. Ipak, kako doznaje Jutarnji list, ta izjava, naslovljena na ravnatelja KB-a Dubrava Srećka Marušića, koordinatora PRIC-a Ivicu Lukšića, predstojnicu Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu Jasminku Peršec te predsjednika povjerenstva za Unutarnji nadzor Zorana Peršeca, nije urudžbirana.

Navodno je izjavu oduzela Uprava koja provjerava pravnu utemeljenost takvog izjašnjavanja liječnika PRIC-a kojima se, kako doznajemo, prijetilo i izvanrednim otkazom. Neslužbeno se doznaje i da je liječnica čije je pismo potreslo Hrvatsku pozvana na razgovor u sklopu unutarnjeg nadzora koji se provodi u KB-u Dubrava.

Na slici: Koordinator bolničkog liječenja oboljelih od COVID-a u KB Dubrava Ivica Lukšić

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina