Plenković odgovorio na Kolakušićeve optužbe: Željni ste pažnje, a vaše pismo je puno uvreda i neistina

Plenković odgovorio na Kolakušićeve optužbe: Željni ste pažnje, a vaše pismo je puno uvreda i neistina

Banski dvori reagirali su  na otvoreno pismo koje je  Andreju Plenkoviću uputio  europski zastupnik  Mislav Kolakušić.

– U svojem pismu upućenom predsjedniku Vlade 26. listopada naveli ste isključivo netočne tvrdnje i niz neutemeljenih, ničim potkrepljenih optužbi na račun predsjednika Vlade i drugih osoba, tijela i institucija. Od izbora za zastupnika u Europski parlament više vas praktički nema u hrvatskom političko-medijskom prostoru, a ne primjećuje se ni vaš glas na europskoj razini. Stoga se stječe dojam da ste željni pažnje, pa ste odlučili napisati pismo u kojem vrijeđate i iznosite neistine, što Vam ne služi na čast. S obzirom na Vaše motive, metodologiju i očigledno zlonamjerne konstrukcije držimo da bilo kakva vrsta argumentirane rasprave ili racionalnog osporavanja Vaših navoda ne bi imala nikakvog smisla. Ono što možemo potvrditi jest da niste predmet interesa predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, da on ne krši ičija ljudska ili građanska prava i da sigurno ne utječe na rad neovisnih institucija – stoji u priopćenju Vlade RH koje potpisuje predstojnik Ureda Predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, piše Jutarnji list. 

Podsjetimo, prije nekoliko  dana  Mislav Kolakušić je  u otvorenom  pismu dosta oštro  kritizirao premijera Plenkovića usporedivši ga sa Staljinom i Berijom.  Kolakušićevo pismo prenosimo u cijelosti.

“Predsjedniče Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, kao izabrani hrvatski zastupnik i predstavnik hrvatskih građana u Europskom parlamentu zahtijevam da odmah prestanete s kršenjem osnovnih ljudskih i političkih prava građana koji su na prošlogodišnjim izborima za predsjednika Republike Hrvatske iskoristili svoja Ustavom zagarantirana prava te se samoinicijativno uključili u izborni postupak organiziranjem prikupljanja potpisa za moju kandidaturu za dužnost Predsjednika Republike Hrvatske, a koje u vašem mandatu, s Vašim odobrenjem i pod Vašim nadzorom provode Državno izborno povjerenstvo, Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo.

Danas, godinu dana nakon završetka postupka kandidiranja i izbora za Predsjednika Republike, građani koji su se samoinicijativno organizirali i prikupljali potrebne potpise sukladno svim pozitivnih propisima i zakonima Republike Hrvatske i Europske unije, dobivaju prijetnje kaznenim postupcima i pozivaju se na obavijesne razgovore s naznakom da se radi o kaznenom djelu vrijednosti od nekoliko desetaka kuna (nekoliko eura). Iako se radi o izvidima u prekršajnom postupku u pozivima za obavijesne razgovore namjerno je navedeno da se radi o kaznom postupku da bi zastrašivanje građana bilo što višeg stupnja. Prijeti im se kaznama koje su u visini njihove godišnje mirovine. Upozoravam Vas da se radi o nezakonitom i neopravdanom progonu od strane Državnog odvjetništva i djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova, koji  temeljem očigledno neistinitih i nezakonitih prijava Državnog izbornog povjerenstva na čelu s notornim Đurom Sessom zastrašuju građane i vrše politički progon terećenjem za nepostojeće i iskonstruirane prekršaje. Moj ured zaprimio je šokantna svjedočanstva prema kojima policijski djelatnici zbog navodnih i nedokazanih prekršaja teških nekoliko desetaka kuna građane nezakonito ispituju temeljem odredbi Zakona o kaznenom postupku te ih zastrašuju provedbom kaznenih postupaka.

Foto: Hina

Tvorac montiranih optužbi temeljem kojih se sada progone građani koji su mi odlučili iskazati podršku je Vaš predsjednik Državnog izbornog povjerenstva i predsjednik Vrhovnog suda, Đuro Sessa kojeg ste „imenovali“ na tu dužnost, a koji je u brojnim navratima, potpuno suprotno svim uzusima demokratskog društva s mjesta čelnika Državnog izbornog povjerenstva na nacionalnoj televiziji predvodio političke napade protiv mene kao kandidata neposredno prije izbora za Europski parlament, zbog čega sam zatražio njegovo razrješenje s dužnosti Predsjednika DIP-a, na što su se Vaše institucije oglušile iako bi u svakoj demokratskoj državi isti bio odmah razriješen. Svojim izravnim utjecajem na izborni proces, Sessa je izbore pretvorio u neregularnu farsu koja bi u svakom demokratskom društvu bila poništena do izbora novog sastava Državnog izbornog povjerenstva. Izborni procesi u kojem predsjednik Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva na nacionalnoj televiziji napada kandidate oporbe i odriče im pravo kandidature su odlika totalitarnih režima, a Vi ovakvim mjerama upravo gradite jedan. Tijekom EU izbora, isti Đuro Sessa se i u najgledanijoj televizijskoj emisiji sramotio nepoznavanjem osnovnih odredbi Zakona o izboru članova u Europski parlament ili je namjerno lagao građane da se ja kao sudac ne mogu kandidirati iako to Izborni zakon izrijekom dopušta, a naposljetku i izabran sam. O kakvom se profilu suca Vrhovnog suda i predsjednika DIP-a radi najbolje govori činjenica da je Zdravko Mamić, poznati nogometni menadžer i osuđeni bjegunac od hrvatskog pravosuđa, nedavno izjavio da će optužiti Sessu da mu je osobno dao mito kao sucu prije 15 godina, na što je isti ostao bez ikakvog suvislog odgovora.

Za takva teška kršenja građanskih i političkih prava smatram odgovornim izravno Vas, kao jedinog arhitekta trenutnog političkog sustava u Republici Hrvatskoj i osobu koja je izravno ili posredno odgovorna za funkcioniranje svih ključnih državnih institucija, neovisno radi li se o izvršnoj, zakonodavnoj ili sudbenoj vlasti. Svojim kadroviranjem stvorili ste u četiri godine sustav koji nije sposoban, ili ne želi, osigurati uvjete da pravosuđe kazni kriminalce i osigura građanima ravnopravnost, ali znate pokazati silu na malim ljudima koji ne razmišljaju jednako kao i vi i ne pripadaju vašem umreženom sustavu.

Molim Vas da ne glumite, neka institucije rade svoj posao, jer se ovakav sumanuti politički progon oporbe nikada ne bi pokrenuo bez Vašeg odobrenja.

Od Vas osobno zahtijevam da zaustavite pravno nasilje nad građanima zbog njihovog političkog opredjeljenja, da poštujete temeljne dokumente Europske unije o zaštiti prava građana i da zauzdate čelnike institucija koje se služe naci-komunističkim metodama obračuna sa političkom oporbom, a koje ste Vi instalirali ne ključne pozicije ili ste im tim pozicijama ostavili. Siguran sam da su Vaši uzori Staljin i Berija ovih dana zadovoljni s učenikom.

Morate biti svjesni činjenice da politički progoni građana montiranim postupcima koje vrijeđaju sve ljude zdravog razuma teško mogu proći i u Bjelorusiji i da ćete, ukoliko želite Hrvatsku pretvoriti u Bjelorusiju, a sebe ustoličiti u domaću verziju Lukašenka ili Vučića, naići na primjeren otpor. Svjestan sam činjenice da ste kreirali izborni sustav podložan beskrajnim manipulacijama, da nema nikakvog jamstva poštenih izbora. Hvalite se pobjedom na parlamentarnim izborima a dobili ste 17% glasova od ukupnog broja glasača i to u izbornom postupku u kojem građani ne potvrđuju svoj dolazak na izbore potpisom niti na bilo koji drugi način pa predsjednik i članovi odbora koji su „sukladno zakonu“ iz vladajuće stranke mogu u pogodnom trenutku nasumice zaokruživati imena i ubaciti listića koliko god Vam je potrebno za pobjedu na „izborima“. Valjanost izbora narušavate i stvaranjem brojnih “kandidata” kao na posljednjim predsjedničkim izborima kada je navodno 12 kandidata “prikupilo” potpise iako je „na terenu“ bilo potpuno jasno da je samo četiri ili eventualno 5 kandidata uistinu to i učinilo. Tu tvrdnju potkrjepljuje i činjenica da su pojedini kandidati na izborima dobili nekoliko puta manje glasova nego što su navodno prikupili potpisa.

Unatoč tome, granicu koju upravo pokušavate prijeći, a to je progon građana koji su mi izrazili građansku i političku podršku, nećete prijeći bez poziva na političku odgovornost.

U zaštiti građana koji su se našli pod totalitarnom represijom institucija pod Vašom kontrolom i zlouporabi moći i zakonodavstva poduzet ću sve zakonske i političke korake koji mi stoje na raspolaganju.

Izvješće Europske unije o stanju vladavine prava u Republici Hrvatskoj, koje je poražavajuće za Vašu Vladu i percepciju vašeg mandata u EU,  dobit će još jedno poglavlje, ukoliko ne zaustavite ovu zlouporabu institucija od strane čelnika institucija koje ste upravo Vi postavili.
Predsjedniče Vlade RH Andreju Plenkoviću iako ste na sve ključne poziciji u policiji, pravosuđu i tajnim službama postavili svoje ljude, morate znati da nas nećete zastrašiti.  Ne bojimo Vas se i niste nas impresionirali”, piše Kolakušić.

Foto: Daniel Kasap/Hina