SDP-ova profesorica pozirala s pravim pištoljem: Roditelji zgroženi, a reagirao je i ministar Fuchs

SDP-ova profesorica pozirala s pravim pištoljem: Roditelji zgroženi, a reagirao je i ministar Fuchs

Posljednjih dana društvenim mrežama počele su kolati fotografije na kojima profesorica hrvatskog jezika splitske Ekonomsko-birotehničke škole Suzana Kačić Bartulović ponosno pozira s pištoljem u rukama.

Te su fotografije, kako neslužbeno doznajemo, proslijeđene školi – zabrinuti roditelji upozorili su na profesoricu koja nije aktivna samo u obrazovnom nego i u političkom životu. Naime, Kačić Bartulović članica je Glavnog odbora SDP-a, a obnaša i dužnost predsjednice Savjeta za obrazovanje u splitskom SDP-u. “Igramo predstave” Fotografiju Kačić Bartulović s pištoljem kao problematičnu najprije su, kako doznajemo, uočili baš stranački kolege. U razgovoru za Večernji list kazala je da je fotografija snimljena 17. kolovoza ove godine i da su njezini politički protivnici odlučili baš sada problematizirati spornu fotografiju. – Kao prvo riječ je o mom privatnom i zatvorenom Instagram-profilu, a zbog krađe fotografije već sam obavijestila policiju i DORH. Vjerujem da će me pravna država zaštititi u ovom političkom progonu. Mnogi bi me htjeli ušutkati i zabraniti moj politički rad gdje jasno i nedvosmisleno upozoravam ponajprije na probleme u obrazovanju, a zatim i na sve ostale. Naravno da je riječ o besmislenom pokušaju kompromitacije – kazala je Kačić Bartulović, prenosi Večernji list.

O snimljenoj fotografiji srednjoškolska profesorica očitovala se i na svom Facebooku, i to još 13. listopada, kazavši da je fotografija dio njezina dramskog izraza koji često učenicima prezentira i na nastavi. – Igramo predstave i gledamo filmske inserte. Učenike učim da se zlo ne može pobijediti zlom i da je jedino rješenje vjerovati u pravnu državu. Slika prikazuje mene u ulozi Bondove djevojke, kako i piše u komentaru. Nastala je ovo ljeto. Moje jedino oružje moj je rad i radna biografija. Ispričavam se svima koje je slika uznemirila ili dovela u zabludu – napisala je tada splitska profesorica. No iako je u razgovoru za Večernji list kazala da je riječ o igrački odnosno lažnom pištolju, od pouzdanih stručnjaka za oružje kojima smo dali fotografiju na uvid doznajemo da je ipak najvjerojatnije riječ o pravom oružju, i to o češkoj zbrojovci ili crvenoj zastavi. Od pouzdanih izvora s kojima smo jučer razgovarali doznali smo i da je fotografija snimljena u privatnoj mjenjačnici još jednog SDP-ovca, Borisa Bobanca, inače člana Predsjedništva splitsko-dalmatinskog SDP-a. On je inače poduzetnik i u portfelju ima nekoliko mjenjačnica, a sporna slika snimljena je u onoj u Rogoznici, nadomak Šibeniku.

O svemu se očitovao i ministar Radovan Fuchs.

– Ravnatelj kao stručni i poslovodni voditelj školske ustanove odgovoran je za njezin zakonit rad, ima obvezu poduzimati korake ako utvrdi da radnik ne ispunjava obveze, ugrožava sigurnost sudionika i/ili krši pravila propisa, struke i etičkog kodeksa. Ravnatelj može radnika pisano upozoriti na obvezu iz radnog odnosa i upozoriti ga na mogućnost otkaza u slučaju nastavka povrede te obveze, a zatim dalje postupati u svojoj ovlasti u skladu s okolnostima. Iz vašeg upita razvidno je da je riječ o potpuno neprihvatljivom ponašanju te da takva osoba ne bi trebala raditi u školi – poručili su iz Ministarstva obrazovanja, javlja Narod.

Na slici: Profesorica Suzana Kačić Bartulović

Foto: Dario Grzelj/Hina