Kirurg Tomasović o odgovornosti liječnika: Ne možemo se zavući u kuću

Kirurg Tomasović o odgovornosti liječnika: Ne možemo se zavući u kuću

Kirurg Hrvoje Tomasović u Novi dan se javio iz samoizolacije gdje je komentirao situaciju u zdravstvenom sustavu kao i izjavu ministra Vilija Beroša da je naredio potpunu mobilizaciju sustava.

“Htio bih podsjetiti liječnike da smo mi svi položili Hipokratovu zakletvu i tu smo zbog pacijenata. Mi smo tu do krajnje ljudske žrtve, izdržimo sve kad dođe do ovakve dramatične sitaucije. Nismo kao drugi koji si mogu dati za pravo da se zavuku u kuću. Studirali smo da pomažemo ljudima čak i pod cijenu da se sami razbolimo. Da me pozovu, i bolestan bih došao raditi”, rekao je Hrvoje Tomasović.

Komentirajući preraspodjelu obaveza u kojoj će možda specijalist primjerice vrhunski kirurg morati raditi u covid centru i pomagati bolesnicima koji se bore za život, rekao je:

“Ne moramo mi svi biti u covid centrima, ali ima i drugih bolesti koje su zaustavljene u ovom procesu. Ima onkoloških pacijenata koje treba oprerirati. Svakog doktora treba iskoristiti na mjestu gdje je najupotrebljiviji, gdje može dati sto posto onoga što zna.”

Nije htio davati ocjene stanja u kompletnom bolničkom sustavu u Hrvatskoj jer je, kaže, od 15. listopada u samoizolaciji i zna ono što čuje na vijestima:

“Moje kolege s odjela, od nas osam kirurga sedam je bilo pozitivno, a troje je bilo ozbiljno bolesno. Na mom odjelu, nažalost, svih osam je u jednom trenutku ispalo iz pogona, a što je u drugim bolnicama ne znam, nemam uvida. Kako čujem na vijestima, ne izgleda dobro.”

Smatra da u ovoj situaciji treba ponovno organizirati smjenski rad:

“Ne znam kako je dr. Beroš to zamislio, ali mogu reći što bih ja napravio. Liječnike bih podijelio u minimalno dvije grupe sa smjenskim radom po dva tjedna, s tim da se timovi ne smiju preklapati. Oni koji dolaze na posao se testiraju i nakon dva tjedna opet. Liječnici moraju shvatiti da kad rade u timovima, nema lunjanja, nego moraju biti kod kuće, čuvati se. Tako bih sačuvao liječnički kadar, ali nisam na mjestu ministra Beroša. Može se i po 10 dana raditi s liječnicima podijeljenima u tri grupe.”