Doktor Ujević iz HUBOL-a: Prvi je s prozivkama počeo ministar Beroš

Doktor Ujević iz HUBOL-a: Prvi je s prozivkama počeo ministar Beroš

Bolnice se prebrzo pune zaraženima, liječnici upozoravaju na sve lošiju situaciju s medicinskom opremom i zaštitom, ministar Beroš poziva na mobilizaciju zdravstvenih radnika. Kakva je situacija u zdravstvenom sustavu? Što zdravstvo i njegove korisnike čeka narednih mjeseci? Prijeti li krah ili je moguća efikasna reorganizacija?

Silvio Bašić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva gostujući u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”, rekao je da ovo nije vrijeme za prepirke i svađe već  da je vrijeme zajedništva gdje svi moramo skupiti zube i glave i trezveno razmišljati kako pridonijeti poboljšaju situacije i da ona ne eskalira.

– Moramo shvatiti da je situacija ozbiljna, trebamo se za početak pridržavati preporučenih mjera i čuvati zdravstvene radnike, rekao je.

Julije Meštrović, ravnatelj KBC Split, rekao je da im je 50 posto kapaciteta koji su namijenjeni kovid pozitivnim pacijentima zauzeto.

– Mi ne možemo liječiti samo bolesnike s Covidom. Ima i drugih bolesnih koji su u jednakoj potrebi, ali ovo su okolnosti koje mogu biti opasne i može nam se u Splitu dogoditi da ćemo morati otvoriti kovid bolnicu na Križinama i raditi samo hitne pacijente. Ne želimo da se to dogodi, ali što će se dogoditi u bolnici ovisi o našem ponašanju izvan bolnice.

Istaknuo je da se moramo početi odgovorno ponašati ne samo zbog sebe nego i zbog ljudi s kojima živimo.

Boris Ujević, potpredsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika rekao je da problemi koje je liječnica navela u pismu nisu nepremostivi i teški, oni su organizacioni tehnički problemi i lako se daju riješiti.

Istaknuo je i da će KB Dubrava već danas dobiti pomoć u ljudstvu, ali dodao je da su i županijske bolnice oko Zagreba u vrlo lošem stanju.

Ujević je rekao i kako smatra da umirovljeni liječnici i studenti mogu pomoći epidemiolozima u traženju kontakata, ali da rad s kovid pacijentima nije niti za studente niti za umirovljene liječnike.  Ujević je  napomenuo   da je prvi s prozivkama započeo ministar Beroš koji je  liječnike obiteljske medicine optužio  da nisu dovolno angažirani.

Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine rekla je da je na njih pritisak ogroman, te da je njihov opseg posla i prije pandemije bio veliki.

Istaknula je da ukoliko iz cijele Hrvatske pristižu pritužbe istog tipa rekla bi da je tu sustavni problem, a ne nedogovornost ili nerad pojedinca.

– Mi smo doista postali teško dostupni našim pacijentima jer smo preopterećeni. Ukoliko se 100-150 puta javim na telefon sigurno da će onaj 151 ostati nezadovoljan. Rad u ordinaciji provode dvije osobe, liječnica i medicinska sestra, sa dvije telefonske linije, dok primaju pacijente koji čekaju pred domom zdravlja, dok odgovaraju na mailove… I uz sve to ne mogu se kontinuirano javljati na telefon. Pacijent koji sjedi u ordinaciji je moj prioritet, rekla je.

Bašić je rekao da u Ministarstvu svi jako dobro znaju koliko se zdravstveni djelatnici maksimalno trude i obavljaju svoj posao, iako uvjeti nisu kakvi bi htjeli.

– Naš zdravstveni sustav nije idealan, ali nije ni u nekim drugim zemljama. Ova pandemija je naglasila nedostatke o kojima se vodi računa i nadam se da će biti ispravljeni u nekom narednom vremenu.

Foto: HRT