Profesor Kurelić: Treba se diviti Trumpovu timu. Ako pobijedi, bit će još žešći

Profesor Kurelić: Treba se diviti Trumpovu timu. Ako pobijedi, bit će još žešći

Profesor s Fakulteta političkih znanosti Zoran Kurelić rekao je u emisiji “U mreži Prvog” kako u ovom trenutku znamo da je tim Donalda Trumpa bio fantastično pripremljen, jer kako sada stvari stoje Trump je u vodstvu.

Dodao je kako Pennsylvania odlučuje te će odlučiti i glasovi koji su ranije poslani poštom, a njih Trump osporava već dva tjedna. Kurelić je rekao kako se treba diviti Trumpovom timu i u ovom trenutku izgleda kao da Trump dobiva izbore. Naglasio je kako je problem  Pennsylvanije što se glasovi počinju kasno brojati i to može potrajati neko vrijeme te stvoriti nervozu u Americi. Istaknuo je kako su ankete u potpunosti zakazale, piše HRT.

Politički i ekonomski analitičar Domagoj Juričić rekao je kako su izbori neizvjesni, te će neizvjesno biti i sve ono što dolazi nakon njih bez obzira tko će biti pobjednik. Naglasio je kako će neizvjesnost biti veća ako Joe Biden dobije izbore. Dopisnik HRT-a Tihomir Vinković istaknuo je kako u Bidenovom stožeru nema pobjedničke atmosfere, te se obratio građanima u neočekivanom ozračju, a samo obraćanje je bilo vrlo kratko, ali bez prevelikog oduševljenja. Vinković je naglasio kako bi prebrojavanje glasova u Pennsylvaniji moglo trajati do petka, a borba Trumpa i Bidena je vrlo tijesna i nitko za sada ne može prognozirati pobjednika. Poručio je da nema velikih nemira na ulicama.

Kurelić je kazao kako je Georgia još uvijek u igri za Bidena.

– A Trump bi mogao dobiti Michigan, ali ako ga dobije, dobit će ga jedva, poručio je.

Kurelić je naglasio kako je ogroman broj glasova poslan poštom, te da situacija za Trumpa trenutno izgleda odlično. Stalni izvjestitelj EP-a za SAD Tonino Picula poručio je da su europski političari jako oprezni što se tiče američkih izbora.

– Velika je neizvjesnost i ne žele se ponoviti greške s istrčavanjem i čestitkama kao nekih ranijih godina. Međutim, u slučaju pobjede Joea Bidena u Europskoj uniji vlada određeni oprez, jer se postavlja pitanje, ako Biden i bude izabran, kako će se nositi s naslijeđem Trumpova mandata, poručio je.

Dodao je kako je po Europskoj uniji, Amerika težak i kompliciran sugovornik za suradnju. Picula je poručio kako vjeruje da odnosi SAD-a i Europske unije nisu trajno narušeni, ali da Europa priželjkuje Bidenovu pobjedu. Naglasio je kako ima i čelnika nekih zemalja članica Europske unije koji priželjkuju pobjedu Trumpa kao recimo Mađarska i Poljska. Juričić je kazao kako nema velike razlike u ekonomskoj politici bivšeg predsjednika Baracka Obame i Donalda Trumpa, jedino što je Trump jako glasan.

Zoran Kurelić naglasio je kako je Zastupnički dom ostao demokratima, a Senat bi mogao ostati republikancima, te smatra  da će Trump ako pobijedi biti još žešći, jer će smatrati da ima veliku podršku.

– Biden će opet obnoviti Zapad kao ideju, ponovno će probati uspostaviti savez s trajnim saveznicima, stabilizirati NATO, ući ponovno u Pariški sporazum, ponovno ući u Svjetsku zdravstvenu organizaciju, vodit će drugu politiku, naglasio je  Kurelić.