Poznati astronom upozorava: Ovo je generalna proba za pandemiju koja će biti neopisivo opasnija od ove

Poznati astronom upozorava: Ovo je generalna proba za pandemiju koja će biti neopisivo opasnija od ove

Čitava priča o pandemiji novog koronavirusa kompliciranija je nego što se to može vidjeti, smatra Korado Korlević, poznati domaći astronom iz zvjezdarnice Višnjan u Istri. Ipak, smatra da je trenutačna pandemija zapravo samo generalna proba za budućnost.

To nije ona pandemija koja se očekivala. Mi statistički znamo koliko vremena treba da se pojavi neka pandemija prema broju stanovnika i virusa koji se nalaze u optjecaju. Znalo se da će biti pandemija, znalo se da postoji vjerojatnost da to bude neki koronavirus i očekivalo se više mrtvih od ovoga, rekao je Korlević za N1.

Ovo je generalna proba za trenutak kad nam dođe pandemija koja će biti neopisivo opasnija od ove. Sad znamo što treba raditi, dodaje.

Korlević smatra i da se trenutačno događa socijalni i kulturni kolaps te da mediji javnost prvi put na ovakav način straše tolikim svakodnevnim brojkama zaraženih te pogotovo umrlih od bolesti COVID-19. Pojašnjava da čovječanstvo jednostavno nije naviklo živjeti u uvjetima tako intenzivne informiranosti o umrlima.

Imamo dio sugrađana koji se plaši. Naravno da je virus opasan, kao svi virusi. Ovaj je mrvicu opasniji od onoga što je prosjek, ali nije ni blizu onome što su ebola, SARS, MERS i one grozote od virusa koje srećom nisu uspjele napraviti pandemiju, ističe Korlević.

Smatra da će biti potrebne godine da se stvari vrate u normalu, no i da će neke društvene promjene nastale u pandemiji isto tako ostati i trajne.

Nakon ovoga jedan poljubac neće biti ono što je bio poljubac. Ono druženje koje je nekad bilo neće biti takvo druženje, kaže Korlević.

Komentirao je i cjepivo protiv novog koronavirusa te rekao da kad i 60 posto populacije bude cijepljeno, stvari neće biti gotove jer će virus ostati u optjecaju, poput virusa gripe. To bi značilo cijepljenje svake godine i protiv COVID-19.

To je jedna, onako, srednje loša prognoza, poručuje Korlević.

Izvor: N1