Hoće li neki direktor odgovarati zbog pranja novca u Zagrebačkoj banci: Evo što kaže DORH

Hoće li neki direktor odgovarati zbog pranja novca u Zagrebačkoj banci: Evo što kaže DORH

Financijski inspektorat Republike Hrvatske donio je odluku kojom je Zagrebačka banka d.d. proglašena krivom jer je nadzorom Hrvatske narodne banke utvrđeno da u razdoblju od 1. siječnja 2017. do 8. studenoga 2019. nije provodila sve potrebne mjere, radnje i postupke propisane Zakonom o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma (ZSPNFT), te joj je izrečena jedinstvena novčana kazna u iznosu od 33.000.000 kuna, izvijestili su u utorak.

HNB je u utorak priopćio i kako je odluka Financijskog inspektorata donesena i postala pravomoćna dana 30. listopada 2020.

Guverner Boris Vujčić, govoreći o detaljima te odluke, upitan o tome imali tu i kaznene odgovornosti, kazao je kako o tome ne može govoriti, javlja N1.

“Mi smo naravno o svim svojim nalozima obavijestili sve nadležne institucije, a postoje nadležne institucije koje mogu odgovarati na takva pitanja”, kazao je.

Nakon guvernerove izjave, obratili smo se Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kako bismo saznali što se konkretno poduzima vezano uz slučaj pranja novca.

“Nastavno na Vaš upit o tome „je li i što DORH do sada poduzeo što vezano uz slučaj pranje novca u Zagrebačkoj banci“, odgovaramo da državno odvjetništvo, sukladno svojim ovlastima i saznanjima kojima raspolaže, poduzima zakonom propisane radnje u svrhu provjera svih činjenica i okolnosti u svakom onom slučaju u kojem postoje sumnje na počinjenje kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti.

S obzirom na zakonsko ograničenje davanja informacija, državno odvjetništvo Vam ne može odgovoriti s više informacija”, stoji u odgovoru koji potpisuje Natalija Slavica, zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Foto: Hina