Novinar Davor Butković bio je dužan državi čak 3,2 milijuna kuna: Kako je uspio smanjiti dug, a vjerojatno nije platio ni lipe

Novinar Davor Butković bio je dužan državi čak 3,2 milijuna kuna: Kako je uspio smanjiti dug, a vjerojatno nije platio ni lipe

O nekim dužnicima pisali smo i prošle godine pa smo odlučili provjeriti kako im ide u vraćanju popriličnih dugova prema državi.

Jedan od apsolutnih rekordera i 19. najveći dužnik u Gradu Zagrebu je neproslavljeni medijski djelatnik, bivši urednik i novinar Jutarnjeg lista te Globusa Davor Butković.
Butković je trenutno dužan 1.936.181,48 kuna, a najveći dio, čak 1.216.092,08 kuna, nastao je zbog neplaćenog poreza na dodanu vrijednost (PDV). S obzirom da je Butković prošle godine dugovao državi čak 3.229.365,72 kuna, za pretpostaviti je da je dio duga otišao u zastaru. Jednostavno, ne zvuči realno da je netko u godina dana bio voljan platiti milijunski iznos čovjeku koji je u medijima ostao zapamćen kao autor lažnog intervjua s tadašnjim predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom, piše Direktno.

Prema podacima od 12. listopada, na popisu dužnika je i dalje predsjednik Hrvatskog generalskog zbora te bivši ministar obrane Pavao Miljavac.

Kako su svojevremeno pisali mediji, nakon propasti Miljavčeva obrta PM Lignum ostali su samo milijunski dugovi, a obrt je i službeno izbrisan iz svih evidencija početkom 2014. godine. Prema podacima Porezne uprave, Miljavac je dužan 214.416,10 kuna, a cijeli iznos je na račun doprinosa za obavezna osiguranja, što je blagi porast duga u odnosu na prošlu godinu.

Točno 551.300,11 kuna državi je dužan Zdravko Pašalić, brat nekad istaknutog HDZ-ovog političara Ivića Pašalića. Najveći dio njegovog duga čini neplaćeni porez na promet nekretnina u iznosu od 428.580,56 kuna. Riječ je o povećanju duga od nekoliko tisuća kuna u odnosu na 2019. godinu.

Podsjećamo, Zdravko Pašalić je na karlovačkom Županijskom sudu u lipnju nepravomoćno osuđen zbog poticanja na zlouporabe bivših članova uprave Karlovačke banke.

S neslavnog popisa nije se uspio maknuti niti Ivan Volarić, estradni umjetnik i pjevač poznatiji po umjetničkom imenu Ivan Zak. Volarić je ukupno dužan 188.530,08, a najviše po osnovi duga za doprinose (158.899,11 kuna). Uspoređujući to s prošlom godinom, estradnjak je uspio smanjiti dug za svega nešto više od 200 kuna.

S druge strane, dug je u jednoj godini osjetno smanjio Pašk Kačinari, zagrebački zlatar kojeg se u medijima spominjalo kao borca za vraćanje banaka u hrvatsko vlasništvo. Podsjećamo, Kačinari je bivši dioničar Zagrebačke banke koji tvrdi da se njemu i drugim dioničarima na nezakonit način oduzela imovina. Kačinariju se dug pao na 135.552,41 kuna, što je gotovo 160.000 kuna manje nego u 2019. godine. Zbog visine iznosa, i tu je realno da je dio duga samo otišao u zastaru. Najveći dio duga sada mu čini 124.603,13 kuna za doprinose.

Foto: Lana slivar Dominić/Hina