Mostovac Troskot tvrdi: Plenkovićevoj Vladi su važnije 300 javnobilježničkih obitelji nego 300.000 ovršenih građana

Mostovac Troskot tvrdi: Plenkovićevoj Vladi su važnije 300 javnobilježničkih obitelji nego 300.000 ovršenih građana

Državni tajnik u ministarstvu pravosuđa Josip Salapić i MOST-ov saborski zastupnik Zvonimir Troskot sučelili su se u dvoboju u emisiji TNT oko novih ovršnih pravila.

Salapić je odbacio konstataciju da 247.000 građana u blokadi danas u Hrvatskoj predstavlja “tsunami ovrha”:

“Taj isti broj je bio u blokadi i u ožujku prije nego što je donesen zakon o odgodi plaćanja ovrha zbog pandemije covida-19.”

Salapić je rekao da je riječ o maloj razlici danas u odnosu na stanje u trenutku proglašenja moratorija, javlja N1.

“Dnevno imamo oko 800 d0 1000 deblokada građana, nešto je manje od 100.000 blokiranih u odnosu na 2019. i nešto više od 120.000 ovrha manje”, kazao je i dodao da se “ne može govoriti o tsunamiju, nego o stanju koje traje već godinama”.

Iznio je i strukturu dugova ovršenih:

“Ukupni dug građana s 31. listopada je oko 17,4 milijarde kuna. To je veliki iznos, ali je 30 posto dug prema bankama, 36 posto dugovanja građana je prema pravnim osoboama za neplaćene račune, komunalije, manji broj građana, ali veliki iznos je dug prema telekomunikacijskim operaterima…”

“Najveći broj dugovanja je do 10.000 kuna, oko 105.000 blokiranih građana”, rekao je.

Odgovorio je da se izmjene zakona neće odnositi na one ovršene za koje je već izdano pravomoćno rješenje:

“Sva nova pravila vrijedit će za slučajeve od stupanja na snagu (izmjena zakona). Ako nije izdano pravomoćno rješenje, vrijedit će i za njih.”

Troskot, međutim, tvrdi da stvari ne stoje tako. Optužio je Vladu za “makinacije koje se predstavljaju javnosti”.

“Vidi se da Vlada ide na pogodovanje 300 javnobilježničkih obitleji na račun 300.000 ovršenih građana. Niti Udurga Blokirani niti koalicijski partner nisu uvjereni u ovaj prijedlog. Zašto govorimo da se pogoduje 300 obitelji? 2017. Europski sud je odlučio da se odluke ne mogu provoditi na temelju javnobilježničkog rješenja i da odluke javnih bilježnika nemaju istu snagu kao odluke donesene pred sudom”, kazao je Troskot.

Salapić je uzvratio da nije bila riječ o odluci kojom bi se preispitivala javnobilježnička uloga u takvom obliku, nego “kontradiktornosti u postupku”.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina