Zastupnik i liječnik Milan Vrkljan neće se cijepiti protiv korone: Postoje određene skepse oko tog cjepiva

Zastupnik i liječnik Milan Vrkljan neće se cijepiti protiv korone: Postoje određene skepse oko tog cjepiva

Vlada je odbila više od 300 njihovih amandmana, a oporba tvrdi da vladajući odbijaju suradnju u jeku najveće krize od Domovinskog rata. Bila je to jedna od tema večerašnje HRT-ove emisije Otvoreno, u kojoj se razgovaralo i o cijepljenju i epidemiološkim mjerama protiv koronavirusa.

Potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk rekao je u emisiji da se nekad o amandmanima raspravljalo tijekom glasovanja, ali da su vladajući odlučili da o amandmanima samo glasuju “jer im se to ne sluša”.

– Onda ne znaju ni o čemu glasuju, pa se onda dogodilo, recimo, da kolega Pupovac u vladajućoj većini odbije amandman kojim se smanjuju sredstava za Bleiburg, a povećavaju za antifašiste, na primjer, rekao je Bauk.

Žarko Tušek, predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo (HDZ), rekao je kako smatraju da proračun osigurava potencijal za razvoj i izvlačenje iz ekonomske krize, te da predstavlja kontinuitet ozbiljne ekonomske politike Vlade Andreja Plenkovića,

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović proračun je nazvala nerazvojnim, odnosno proračunom statusa quo.

– Nama su potrebni zdravstvo, javno dostupno i besplatno obrazovanje, stanovanje i normalna prehrana. Mi to nismo osigurali ni u ovom proračunu, a on ide onom putanjom kojom su išli svi prije njega, rekla je Peović, dodavši da su istu stvar radili i SDP-ovci u svoje vrijeme.

Tušek je uzvratio rekavši da je u Hrvatskoj 5000 više zaposlenih nego prije krize, da je očuvano 600.000 radnih mjesta s potporom države u realnom sektoru…

– Ako to nije odgovorno upravljanje države, onda ja ne znam što je to, dodao je.

– Pa mi smo se digli za dva mjesta na ljestvici materijalne deprivacije i siromaštva. O čemu vi pričate? Imamo najniži stupanj zaposlenosti u Europi. Ne možete govoriti da ste nešto napravili, uzvratila je Peović.

Zastupnik Dobovinskog pokreta Milan Vrkljan

Milan Vrkljan, predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, rekao je da je proračun jako loš za stanovnike Hrvatske, da je potpuno nesocijalan, a Hrvatska je, kako je istaknuo, socijalna država.

Hrebak o mjerama: Pritisak postao neizdrživ

U emisiji je otvorena i tema epidemioloških mjera protiv koronavirusa. Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak rekao je da se očito još uvijek lome koplja oko nekih epidemioloških mjera.

– Imat ćemo ih sigurno, pritisak je već postao polako i neizdrživ, ne samo medijski i oporbeni, nego doista i pritisak od strane zdravstva, rekao je Hrenak, dodavši da se stvara i svojevrsna panika.

Rekao je da nije siguran koliko ima smisla zatvoriti sve kafiće.

– Znao sam istaknuti da imate mjesta gdje koronavirus još uopće nije došao. Zašto sad kažnjavati tamo neki lokalnih kafić, rekao je.

Hrebak je rekao da je za mekši pristup, iako priznaje da je situacija ozbiljna.

Tko će se cijepiti, a tko neće

Vrkljan, inače liječnik, rekao je da se zatvara njegov odjel Endokrinologije u KBC-u Sestre Milosrdnice u Zagrebu te da pola liječnika odlazi na bolovanje.

– Došao je pacijent koji je bio zaražen, struka nije odradila svoj posao. Premjestili su ga iz jedne bolnice u drugu, rekao je Vrkljan.

Vrkljan je rekao i da se osobno neće cijepiti, niječno odgovorivši na pitanje je li antivakser.

– Ja se nisam nikad cijepio ni za što što je bilo na tržištu ponuđeno, rekao je, dodavši da će ipak svim pacijentima, poznanicima i prijateljima preporučiti da se cijepe.

– Međutim, definitivno je da određene nejasnoće, određene skepse postoje oko tog cjepiva koje se sad nagurava ubrzanim koracima na tržište i nisam siguran da će ta cjepiva biti dovoljno provjerena da bih ja kao liječnik, kao stručnjak, kao profesor Medicinskog fakulteta mogao mirne duše reći svakom pacijentu, svakom čovjeku – da, treba se cijepiti, poručio je Vrkljan.

Vrkljan je rekao i da je otprilike 45 do 50 posto pacijenata inficirano koronom, što asimptomatski, što simptomatski.

– Na zadnjem testiranju u Zagrebu imate podatak da je 38 posto pacijenata pozitivno. Što to nije to? Od onih koji su pristupili testiranju. Koliko ih sjedi kod kuće asimptomatski?, upitao se.

Tušek je rekao da se radi o širenju psihoze te nedogovornom pristupu situaciji.

Hrebak je rekao da će osobno cijepiti i preporučiti svima da se cijepe jer misli da ni nemamo velikog izlaza osim cjepiva. S druge strane, smatra da bi zabrana antivakserima samo dala dodatne argumente. I Bauk je rekao da će se cijepiti.

– Treba li biti obavezno ili ne, to bih prepustio struci, a onda kad struka da preporuku, neka politika odluči tako da će to staviti u zakone, rekao je Bauk.

Hrvatska i Zimbabve

Pred kraj emisije opet je došlo do prepirke između Tušeka i Peović.

– Kažete 5000 zaposlenih, to je čisto friziranje podataka, rekla je Peović.

– Ne, ja to nisam rekao. Vi niste slušali, gospođo Peović. Vi niste slušali. Vi vrtite svoj film, a niste slušali. Ja nisam to rekao, rekao je Tušek.

– Ne možete govoriti da jako dobro stojimo u zaposlenosti, rekla je Peović.

– Ja sam rekao, gospođo Peović, da mi u ovom trenutku, nakon ove krize koju imamo, imamo 5000 zaposlenih više nego što smo imali prije ulaska u krizu, rekao je Tušek.

– Kako se možete s tim hvaliti? Pa na taj način možemo reći da i Zimbabve ima ogroman rast, uzvratila je Peović.

– A kakav rast ima Zimbabve? To su floskule, poručio je Tušak, dodavši da Peović nema puno veze s realnom ekonomijom.

Hrebak je rekao da neoliberalni kapitalizam u Hrvatskoj ne postoji.