Đikić dao Plenkoviću četiri savjeta: Traži od premijera samokritiku i ispriku

Đikić dao Plenkoviću četiri savjeta: Traži od premijera samokritiku i ispriku

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić mišljenja je kako predložene epidemiološke mjere odgovaraju ozbiljnosti situacije. Stoga će premijer, Vlada i Stožer imati njegovu stručnu podršku u provedbi istih.

”Jasno mi je da samo zajedničkim djelovanjem možemo smanjiti sirenja virusa i očuvati zdravlje i gospodarstvo u RH.Važno je da se mjere mogu mijenjati, postojati strože, ali i blaže, s obzirom na točne podatke koje ćemo prikupljati s vremenom u svim županijama”, rekao je Đikić.

Uz podršku želio bih uputiti par savjeta premijeru Plenkoviću da budemo sto uspješniji u primjeni ovih mjere i da gledamo ipak malo dalje u budućnost nego samo 4 tjedna:

Znanstvenik uz to ima i par savjeta za premijera kada su u pitanju provedba mjera. Kao prvo, znanstvenik je naveo točne podatke i jasne parametre.

”Ponavljanje opisnih političkih fraza (trenda rasta, pad trendova, dinamika zaraze) nisu dovoljni za građane u ovoj kriznoj situaciji. Apelirao bih na premijera Vlade RH i Stožer da točno definiraju broj incidencije novozaraženih, broj hospitaliziranih i broj umrlih koji će biti važni za buduće smanjivanje mjera za 3-4 tjedna”, izjavio je Đikić.

Danas je incidencija 900 na 100.000 stanovnika. Kako navodi znanstvenik, mi trebamo spustiti taj broj ispod 200 na 100.000 što prije, a pred Božić cilj bi trebao biti ispod 50 na 100.000. Ako se to ne dogodi moramo znati koje dodatne mjere ćemo poduzimati.

”Neophodno je povećati broj testiranja jer nam je to najvažniji podatak da možemo mjeriti učinak mjera. Današnji postotak pozitivnih na testiranju je 35 posto. Taj broj moramo spustiti ispod 15 posto, a poželjno ispod 5 posto. To se može postići jedino povećanim brojem testiranja. Neophodno je najmanje 20 000 testiranja tjednog dnevnog prosjeka, a i više dok ne padnemo ispod 15 posto pozitivnih”, pojašnjava Đikić.

Znanstvenik se također zalaže za obavezno uvođenje adekvatnih i točno definiranih kazni za sve koji krše mjere. To nije pitanje političkog interesa nego praktične potrebe građana. Određeni broj neodgovornih pojedinaca uključujući i političare, napominje Đikić, ignoriraju mjere i dovode do urušavanja djelotvornosti mjera i oštećenju zdravlja građana RH. Kazne su uvele brojne EU zemlje i izrazito su važne u današnjoj situaciji u Hrvatskoj.

”S osobne strane, ne kao stručnjak, nego kao obični građanin RH, nadao sam se čuti bar jednu jedinu rečenicu samokritike ili isprike od strane premijera za sadašnju situaciju i ovaj ogromni broj umrlih u studenom. Tu prije svega mislim na povlačenje njegovih nedavnih javnih izjava da je virus najodgovorniji za povećani broj umrlih u Hrvatskoj”, kazao je Đikić.

Pozivanje na odgovornost i građana u Hrvatskoj, a bez ukazivanja na odgovornost Vlade RH i Stožera, nije primjerena, smatra Đikić.

”Stoga nam je potrebna iskrenost i kritičnost u komunikaciji, te pronaći model zajedničkog djelovanja i motiviranosti građana i gospodarstvenika u RH”, dodao je Đikić.

Potrebna nam je dugotrajna strategija RH u borbi protiv covid-19. Neophodno je što prije pripremiti i objaviti sveobuhvatnu strategiju s planovima do kraja 2021 godine. Ta strategija treba uključiti zdravstvene, gospodarske, financijske, socijalne, obrazovne i psihološke mjere koje će gradini i gospodarstvenici imati kao orijentir za svoj rad i život tijekom 2021., zaključuje Đikić.

Foto: Dario Grzelj/Hina