Ivan Đikić žestoko prozvao ministra Beroša: Tko iz Vladinog Savjeta dobro zarađuje na testovima

Ivan Đikić žestoko prozvao ministra Beroša: Tko iz Vladinog Savjeta dobro zarađuje na testovima
Ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić u četvrtak je na svom Twitter profilu žestoko prozvao ministra zdravstva Vilija Beroša. “Gospodine Beroš, molim vas nemojte blatite druge osobe, nego odgovorite: Tko je u sukobu interesa kao član znanstvenog savjeta i privatnik koji dobro zarađuje od brzih antigenih testiranja. Zašto testovi nisu uvedeni u sustav HZJZ?”, napisao je Đikić, donosi Večernji list.
Naime radi se o tekstu u kojem se prenijelo gostovanje ministra Beroša u emisiji Ricochet 2.0 Topssy i Zuber, a gdje je na pitanje Roberta Zubera koliko se još dugo hrvatski zdravstveni sustav može nositi s pandemijom, Beroš odgovorio: “Mi od proljetos imamo egzaktne planove za zdravstveni sustav, ovo nije sprint nego maraton stoga smo nastojali rasporediti naše snage. Kada je riječ o određenim kritikama, one su uvijek dobrodošle. No, ako je netko bolnički liječnik i radi u sustavu trebao bi raditi na stručnom promišljanju. Politička aktivnost u zdravstvenom sustavu nije dobrodošla.
Svatko može izvan svog sustava govoriti o političkim stavovima, ali onda se zna koje su to pozicije. Svako može reći što misli ali to mora biti utemeljeno. Ne može se desiti da kolegica spominje propast sustava, da ja nakon toga iz straha što se zbiva zovem ravnatelja koji mi negira takve stvari. Nešto mi u tom sustavu ne funkcionira. Ili njena uloga u čitavoj stvari. Neću to gledati na taj način, sve provjerim. U Ministarstvu zdravstva smo stvorili plan koji polako realiziramo”.
U komentarima ispod svog tvita Đikić je dalje napisao: “Vili Beroš i Andrej Plenković, u ovim kriznim vremenima treba biti transparentan i dosljedan. Apeliram na zajednicki rad i odgovornost. Odgovorite: tko je platio javno reklamirana seroloska testiranja sportasa u RH? Gdje su ti resultati objavljeni i kakav je javni interest RH u tome?” Od prozvanih nitko nije odgovorio ali je Đikić napisao još jedan komentar iz kojeg proizlazi kako ga je osobno zvao ministar.
“Hvala Viliju Berošu na telefonskom pozivu. Rekao je da je uvijek važno razgovarati, da nije upoznat s problemima ali će javno odgovoriti na sva moja pitanja o testiranjima. Mediji mogu pratiti. Osobno dajem punu podršku cijelom HR zdravstvenom sustavu u ovoj teškoj situaciji”.
Đikić je potom napisao još: “Dok danas ugostitelji, radnici i gospodarstvenici gube poslove zbog krize neki dobro zarađuju. Savjet novinarima: Follow the money. Dosta ćemo saznati o netransparentnim odlukama i interesima lobija, cijenama i vrsti testiranja u RH u usporedbi s EU”.

Na kraju je Đikić još jednom označio Beroša i rekao mu da pročita članke iz Večernjeg lista vezanima uz Vladin znanstveni savjet.

Foto: Hina/Miljenko KLEPAC