Karamarko i Fred Matić “zaratili” zbog partizanskih spomenika: Drug Predrag dobio je zadatak

Karamarko i Fred Matić “zaratili” zbog partizanskih spomenika: Drug Predrag dobio je zadatak

Predrag Matić, zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu, na inicijativu Saveza antifašista Hrvatske zatražio je hitnu reakciju Europske komisije kako bi se zaustavilo uništavanje i izmještanje hrvatskih kulturnih spomenika koji slave antifašističku povijest RH,

“Poštovani povjerenici Europske komisije, Dopustite mi da iskoristim priliku da Vam kao član Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta skrenem pozornost na kulturnu devastaciju koja se događa u Republici Hrvatskoj, najmlađoj od 27 zemalja članica Europske unije. Dobio sam zabrinjavajuće informacije o posljednjim pokušajima lokalnih vlasti da izmjeste povijesne spomenike iz hrvatskih gradova, dakle i iz našeg sjećanja. Predstavnici Saveza antifašista Hrvatske obratili su mi se pismom koje prilažem, a koje poziva na brzu reakciju s naše strane. Ljubazno Vas molim da pročitate pismo i pošaljete nam povratne informacije i upute.

Dodatni razlog za frustraciju i zabrinutost su nastojanja predstavnika najviše državne i lokalnih vlasti da nekritički revidiraju povijest iz nama nepoznatih razloga. Bojimo se da će se taj trend proširiti i na ostale članice EU-a, kao što se već događa u određenim zemljama. Antifašizam mora ostati jedna od temeljnih vrijednosti Europske unije i svaki pokušaj njegova negiranja ili prokazivanja mora biti osuđen. Uništavanje i izmještanje hrvatskih kulturnih spomenika koji slave našu antifašističku prošlost je korak prema njenom negiranju. Mi na to moramo reagirati.

Poštovani povjerenici, uvjeren sam da će Europska komisija pronaći način da reagira na ove nazadne trendove reinterpretacije antifašističke borbe, duboko uvjeren da smo svi na istoj strani povijesti kada se radi o fašizmu, zbog čega moramo pokazati da takvi trendovi ne prolaze nezamijećeno i da netko za njih treba odgovarati. To je važno ne samo zbog europske kulture, povijesti, već i naše međusobne solidarnosti. Pravodobno reagiranje na ovakve pojave ima ključnu težinu”, stoji u pismu Freda Matića.

Vrlo brzo stigao mu je odgovor od bivšeg predsjednika HDZ-a  Tomislava Karamarka.

“Na tekstove Zrinke Vrabec Mojzeš nisam trošio previše vremena, kao niti na tekstove brojnih sličnih tzv. političkih komentatora, zapravo prozirnih navijača, jasne političke provenijencije. Klasična žalosna priča hrvatske medijske žabokrečine, u kojoj je popriličan broj pretendenata na docirajuću javnu riječ prošao istu metamorfozu – od podobnih, poželjnih soc-omladinaca do uvjerljivih, gorljivih zagovarača tzv. europskih vrijednosti. No u cijeloj toj priči “nadrapala” je Hrvatska. Ipak, jučer na jednom portalu pročitah uradak navedene. Jer kako preskočiti tekst u kojem glavnu ulogu imaju Predrag Matić zvani Fred, EU parlamentarac i član Odbora za kulturu i obrazovanje EU parlamenta (zamislite), i drug Franjo Habulin, neuništivi predsjednik SAB-a.

Naime, o čemu je riječ? Drug Predrag dobio je zadatak od SAB-a i rečenog im šefa Franca da hitno izvijesti EU komisiju i zatraži još hitniju reakciju “kako bi se zaustavilo uništavanje i izmještanje hrvatskih kulturnih spomenika koji slave antifašističku povijest RH”. I, poput Boška Buhe, hitri kurir Fred Buha ga je obavio. Naravno da spomenike antifašističke borbe treba čuvati jer se suvremena hrvatska država temelji i na antifašizmu. No tekst pisma, poruke i komentari Freda Buhe u tekstu rečene nam Zrinke Mojzeš su tragikomični, retrogradni i opasni. Hrpetina docirajućih floskula dostojna SFRJ pučkoškolca 70-ih, valjda nakon Hrvatskog proljeća. No ima tu i pravodobnih upozorenja da se ne bi slučajno taj sindrom proširio čitavom Europom. Zamislite da spomenik Savi Kovačeviću bude premješten s glavnog trga u Bruxellesu ili Mike Špiljka s nekog pariškog bulevara…
A onda rečenica vrijedna citiranja: “Od doba Tomislava Karamarka na čelu HDZ-a uporno se antifašizam izjednačava s komunizmom. Ta revizija povijesti se ponavlja i zloupotrebljava se Europska rezolucija o osudi totalitarnih režima”. Već sam pomalo navikao i oguglao na orkestrirane budalaštine o “puštanju duhova iz boce”, početku raznih progona, konzervativnoj revoluciji, mojim dolaskom na čelo HDZ-a 2012. godine. Tako nešto je prvi izrekao perfidni patetičar tužna lika Milorad Pupovac. Nakon njega čitava bulumenta glatkih mozgova ponavlja šefove teze. Što novinarčića, što umnih političara. Jedan od agilnijih umnika u ponavljanju je spomenuti prosvjetitelj EU Fred Matić. Pritom se i on služi lažima i izvrtanjem teza. Radi li to svjesno kao jugofil, je li neznalica i ne razumije povijesne procese i osobe ili je jednostavno pretenciozna “glupa papiga”?
Još jednom, njemu i drugima na znanje: nikad nisam izjednačavao antifašizam i komunizam. Ali jesam komunizam, fašizam i nacizam! Sve su to totalitarizmi krvavog traga u svojoj praksi 20. stoljeća. Brojne EU rezolucije o tome govore pa i ova posljednja od 19. rujna 2019. Moja politika je bila antitotalitaristička s jasnim definicijama procesa i osoba. Fred Matić u svom komentaru infantilno pokušava “uljepšati” jugokomunizam. Bio je blaži, kaže. A tko je počinio masovna ubojstva nakon završetka ratnih djelovanja, punio jame zarobljenim vojnicima i civilima? Tko je zatvarao ljude zbog verbalnog delikta, tko je izmislio mučilište Goli Otok? I takvo smeće kurir Fred Buha i Franz SUBNOR žele uvaliti Europi u svetoj misiji jugoslaveniziranja EU. Pritom opasno kamuflirajući titoistički mirnodobni, krvavi režim časnim antifašizmom.
Tito je bio mega zločinac i kad prosvjetitelj Matić to javno prozbori, prethodno pročitavši Rezoluciju EU parlamenta od 19. 9. 2019., možda postane Europljanin i zasluži svojih 10-ak somova eura mjesečno. U međuvremenu, kao građanin RH i EU, tražim od njega da se zauzme za to da, uz pomoć EU vijeća, otklonimo tragove i simbole krvavog titoizma. Primjerice, crvenu zvijezdu. Ili da pokuša spriječiti bacanje europskog novca u restauraciju Galeba, jahte mahnitog zločinca. I, na kraju, da prestane sramotiti Hrvatsku ovakvim intervencijama.
I neka zapamti da suvremena demokratska Hrvatska mora biti utemeljena na antitotalitarizmu i stečevinama Domovinskog, obrambenog rata”, piše  Karamarko.