Zašto je Jandroković tako blag prema predsjedniku: Milanovića treba snažno kritizirati zato što izbjegava obveze

Zašto je Jandroković tako blag prema predsjedniku: Milanovića treba snažno kritizirati zato što izbjegava obveze

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ocijenio je u četvrtak logičnom odluku da Hrvatsku na summitu Europskog vijeća u Bruxellesu predstavlja Slovenija, ustvrdivši kako ne zna zbog čega je predsjednik Republike Milanović odbio ponuđenu ulogu predstavnika.

“Drago mi je da je predsjednik Vlade pozvao predsjednika Republike i ponudio mu da ide umjesto njega u Bruxelles na sjednicu Europskog vijeća, bez obzira na prijepore koji su se događali u zadnjih nekoliko tjedana. Bitno je da na ovaj način, kada su važne državne stvari u pitanju, postoji dijalog i suradnja između dva ključna čovjeka u državi”, kazao je Jandroković na Mirogoju gdje je izaslanstvo HDZ-a položilo vijenac na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na 21. obljetnicu njegove smrti.

Istaknuo je kako ne zna koji su razlozi zašto predsjednik Zoran Milanović nije prihvatio tu ponudu te stoga ne bi želio prosuđivati ni unaprijed iznositi ocjene takve njegove odluke. “Šteta je da predsjednik Milanović nije u Bruxellesu. Bilo bi dobro od njega saznati koji su razlozi i ne bih htio u ovome trenutku prosuđivati niti davati neku konačnu ocjenu, zato što ne znam razloge koji su doveli do toga”, dodao je Jandroković, prenosi Novi list.

Premijer Andrej Plenković predložio je Milanoviću da ga zamijeni na summitu Europskog vijeća u Bruxellesu u raspravi o paketu pomoći zemljama članicama, na koju zbog bolesti covid-19 nije mogao osobno otputovati. Hrvatski predsjednik na to je Plenkoviću predložio da Hrvatsku predstavlja Slovenija, na tragu ranijih primjera dobrosusjedske suradnje prijateljskih država u takvim situacijama.

Jandroković je istaknuo kako je riječ o logičnome potezu jer je Slovenija susjedna zemlja koja vrlo dobro razumije poziciju Republike Hrvatske te zato što između predsjednika vlada dvaju zemalja postoje korektni odnosi.

“Naravno da je bolje kad imate svog predstavnika na takvim sastancima, ali isto tako se nadam i vjerujem da je Hrvatska toliko dobro artikulirala svoje stavove da su oni poznati i da će, u slučaju bilo kakvih dodatnih konzultacija, telefonska linija između predsjednika vlada Slovenije i Hrvatske biti aktivna. Ne brinem se da bismo mogli bilo što izgubiti zato što tamo neće bit našeg predstavnika”, napomenuo je predsjednik Sabora.

Foto: Damir Senčar/Hina