Bidenov sin Hunter u velikim problemima: Je li sudjelovao u pranju novca?

Bidenov sin Hunter u velikim problemima: Je li sudjelovao u pranju novca?

Hunter Biden, sin novoizabranog američkog predsjednika Joa Bidena, potvrdio je da je pod istragom zbog poreza, javlja u četvrtak BBC.

Istragu vode savezni tužitelji u Delawareu.

Hunter Biden je kazao da “ozbiljno shvaća” taj slučaj, ali da je uvjeren da će “objektivni pristup” u istrazi pokazati da je svoje poslove obavljao “legalno i na odgovarajući način”, javlja N1.

Tranzicijski tim novoizabranog predsjednika je priopćio da je Joe Biden “jako ponosan na svog sina”, dodajući da se “hrabro nosio sa svim izazovima, uključujući pakosne osobne napade iz kojih je izašao još snažniji”.

Hunter Biden je rekao da je za istragu saznao u utorak, ali nikakve dodatne informacije nije otkrio.

Taj 50-godišnjak je često bio na meti kritika republikanaca tijekom izborne kampanje 2020., posebno njegovi poslovni aranžmani u Ukrajini i Kini u vrijeme kada je Joe Biden bio potpredsjednik države u administraciji Baracka Obame.

Pozivajući se na dva izvora bliska istrazi, mediji prenose da se analizira nekoliko financijskih operacija, uključujući i to jesu li Hunter Biden i njegovi suradnici prekršili zakone o porezima i pranju novca poslujući sa stranim državama, prije svega s Kinom.

U prosincu prošle godine Predstavnički dom pod većinskim demokratima je izglasao opoziv predsjednika Donalda Trumpa optužujući ga za zloupotrebu položaja i ometanje rada Kongresa zbog njegovih pokušaja da zamrzavanjem vojne pomoći Ukrajini izvrši pritisak na vlasti u Kijevu da istraže bivšeg potpredsjednika SAD-a i poslovanje njegovog sina.

“Predsjednik Trump zlorabio je ovlasti, prekršio zakletvu i izdao našu naciju. Ovo je veliki trenutak za našu zemlju. U Sjedinjenim Američkim Državama nitko nije iznad zakona, pa ni predsjednik, objavio je tada na u Twitter Joe Biden.

U veljači ove godine, Senat je odbacio optužbe na račun predsjednika Trumpa.

Nova istraga o mogućoj poreznoj utaji Huntera Bidena pokreće se u trenutku kada njegov otac okuplja svoj kabinet.

Ako bi se istraga nastavila nakon što Joe Biden sljedeći mjesec prisegne za predsjednika, budući glavni državni tužitelj, kojega on odabere, nadzirao bi istragu protiv njegova sina.