Nino Raspudić otvoreno sumnja: Tko je zaradio na “tajnoj” nabavi medicinske opreme

Nino Raspudić otvoreno sumnja: Tko je zaradio na “tajnoj” nabavi medicinske opreme

Mostov saborski zastupnika Nino Raspudić u N1 Studiju uživo kazao je kako je nedopustivo to što Stožer nije niti jednom od početka pandemije Saboru podnio izvješće o svom radu, dok se u drugim europskim državama to odvija redovito.

Kazao je kako je znakovito što vladajući rasprave o zdravstvu stavljaju kao posljednje na dnevnom redu.

“Ritam dnevnih aktivnosti je znakovit. Tražili smo da Stožer podnese zaključak o svom radu. Jučer su to stavili zadnje na raspored, pa su važne teme dolazile u kasne večernje sate, dosta skriveno od javnosti. U 10 mjeseci kako pandemija hara Hrvatskom ni jedno izvješće nije podneseno Saboru. To je, koliko znam, jedinstven primjer u Europi.

Oni imaju želju da potpuno drže uzde u rukama, a time su preuzeli i apsolutnu krivnju za sve loše što se sada događa. Kada nisu htjeli aktivirati članak 17 Ustava, čudno je da nisu postupali po Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti. Oni djeluju po Zakonu o civilnoj zaštiti, pa odluke ne donosi ministar zdravstva nego jedan polurepresivni aparat”, rekao je Nino Raspudić.

Na komentar kako je i Vili Beroš bio do kasno u Sabornici odgovarajući na pitanja, Raspudić kaže:

“Manja bi i njemu patnja bila da je to bilo u normalno doba. Definitivno se za oporbu može reći da nije lešinarila u ovoj situaciji. Oporba je samo htjela transparentnost. Skandalozne su izjave da oni imaju svakodnevne konferencije za medije. Novinar nije izabrani zastupnik građana, Sabor je glavno političko mjesto u državi”, rekao je Raspudić.

Medicinska oprema nabavlja se netransparentno

Naglasio je kako se ispod žita odvija golemi biznis od početka pandemije.

“Nakon 13 tona opreme koja je kupljena na početku pandemije, na ostalih 40 tona kupljenih kasnije stavljen je znak tajnosti. Sve je kupovano mimo Zakona o javnoj nabavi.

Slovenija po svim parametrima korupcije ima upola manje korupcije nego Hrvatska, a oni su u lipnju imali aferu s nabavkom opreme. Nismo zemlja u embargu da tajno uvozimo zaštitnu opremu, ta nabava nema razloga biti obavijena velom tajne”, kazao je Raspudić.

Kazao je kako je jako loše što je Krunoslav Capak nedavno rekao da će sada uvesti kriterije za donošenje mjera.

“Pa na temelju čega ste donosili mjere do sada? U Njemačkoj jednom u tri tjedna Stožer podnosi izvješće i kriterije za baratanje mjerama. Danas znamo puno u odnosu na proljetos, a i dalje očekujemo te jasne parametre kako bi znali zašto se danas nešto otvara ili zatvara”, rekao je Raspudić, a na pitanje vjeruje li Stožeru kaže:

“Kako mogu vjerovati nekome tko se skriva i nije spreman podnijeti izvješće Saboru? Ako nemaju što kriti, zašto to ne učine”, upitao je Raspudić.

Neću biti kandidat Mosta

Kazao je kako će Most idući tjedan donijeti odluku o tome tko će biti njihov kandidat za Zagreb, ali kako to neće biti on.

“Idući tjedan ćemo donijeti odluku. Ja neću biti kandidat Mosta. Ako gledamo zadnje izbore, Bandić je tijesno dobio izbore, pa je ostao bez parlamentarnog statusa, nanizale su se afere oko žičare, njegovo psihofizičko stanje nije dobro… On ima 65 godina kada se uglavnom ide u mirovinu.

HZD je u čvrstom savezu s Bandićem, serviraju mu blijede kandidate koji dobivaju do pet posto. Oni to svjesno rade, ta se suradnja nastavlja. Ne znam Damira Vanđelića, ali sigurno je sposoban čovjek. Prihvatio je obnavljati Zagreb, i sumnjam da bi sada on išao nositi listu stranke koja je u koaliciji s Bandićem, i koja promovira loš, često kriminalan model upravljanja. Čini mi se da čovjeku njegovog ugleda ne trebaju takve HDZ-ovske i Bandićevske smicalice”, rekao je Raspudić.

Kada je u pitanju jučerašnje otvorenje spomenika Domovini u Zagrebu, rekao je kako bi trebalo pročešljati papire.

“Nisam bio tamo, moram ga tek vidjeti, no definitivno mi se čini preskupo. Problem je kada vas prave budalama i idiotima. Volio bih da se malo pročešljaju ti papiri”, kazao je.

Foto:Edvard Šušak/Hina