Posao milenija za Pfizer i Modernu: Evo koliko će zaraditi na cjepivu protiv korone

Posao milenija za Pfizer i Modernu: Evo koliko će zaraditi na cjepivu protiv korone

Analitičari s Wall Streeta procjenjuju da će farmaceutske kompanije Pfizer i Moderna generirati 32 milijarde dolara prihoda od cjepiva protiv Covida-19, i to samo u idućoj godini.

Kako je objavio CNN, u to nije uračunata vrijednost nematerijalne imovine tih dviju tvrtki, odnosno reputacije, koja će narasti zato što su te kompanije pomogle okončati najgoru pandemiju koja je pogodila svijet u zadnjem stoljeću.

Šef Pfizera Albert Bourla

Posebno snažan skok tzv. goodwilla evidentan je kod Moderne, biotehnološke tvrtkice za koju je prije ove godine čula tek nekolicina ljudi, a koja je sad nadomak dobivanja dozvole američkog saveznog ureda za lijekove za distribuciju cjepiva protiv pošasti koronavirusa, javlja Slobodna Dalmacija.

Samo Pfizer bi, po projekcijama Morgan Stanleya, iduće godine mogao uprihodovati 19 milijardi dolara od cjepiva protiv Covida-19, povrh 975 milijuna u ovoj godini.

Pfizer će svoj prihod podijeliti s BioNtechom, njemačkom kompanijom s kojom je razvio to cjepivo. Njihovo cjepivo odobreno je u Britaniji, a uskoro bi zeleno svjetlo trebalo dobiti i u SAD-u.

U Morgan Stanleyu procjenjuju da bi Pfizer u 2022. i 2023. mogao ostvariti još 9,3 milijardi dolara prohoda od prodaje tog cjepiva, sve dok ukupno svjetsko stanovništvo ne bude procijepljeno.

I dok cijena dionice Pfizera, moćne američke farmaceutske kompanije, ove godine i nije znatno porasla – svega 12 posto, dionica BioNTecha je uzletjela gotovo 300 posto, podignuvši njegovu tržišnu kapitalizaciju na gotovo 30 milijardi dolara.

S druge, pak, strane, cjepivo koje je izumila Moderna već je transformiralo tu gotovo nepoznatu kompaniju u moćnu farmaceutsku kuću vrijednu 62 milijardi dolara.

Cijena njezinih dionica, naime, katapultirana je uvis ove godine za čak 700 posto, a u Morgan Stanleyu procjenjuju da je polovina tržišne vrijednosti te kompanije vezana za cjepivo protiv Covida.

Foto: EPA/Hina