Dalija Orešković ekskluzivno za Teleskop: Turudić se previše druži s korumpiranim političarima, a mogao bi pogodovati i Kovačeviću

Dalija Orešković ekskluzivno za Teleskop: Turudić se previše druži s korumpiranim političarima, a mogao bi pogodovati i  Kovačeviću

Saborska zastupnica Dalija Orešković komentirala je izjave Ivana Turudića, predsjednika Županijskog suda u Zagrebu,  koji ju je jučer oštro napao.

“Ivan Turudić jamac je ovisnog pravosuđa. Ako želimo neovisno, učinkovito i uspješno pravosuđe, u njemu suci poput Ivana Turudića ne bi smjeli voditi glavnu riječ. Sudac Ivan Turudić previše voli svoj nos gurati u politiku. Previše se druži s političarima čija se lica kasnije nalaze na naslovnicama zbog korupcijskih afera, od Josipe Rimac pa do Dragana Kovačevića. Nikada nisam na neprimjeren način komentirala procese koji su u tijeku ili nepravomoćne presude, pa to sasvim sigurno nije povod zbog kojeg se Ivan Turudić pridružio onima koji me intenzivno napadaju u posljednje vrijeme.

Povod je to što ukazujem na slabosti u samom sustavu te se protiv korupcije kao i protiv lošeg pravosuđa borim, s argumentima i konkretnim prijedlozima. Sudac Ivan Turudić predsjednik je Županijskog suda u Zagrebu na kojem se veliki korupcijski predmeti godinama ne miču puno s mjesta. Dovoljno je spomenuti kao primjer Milana Bandića ili Nadana Vidoševića. Smatram neprimjerenim da se postupak protiv Dragana Kovačevića vodi na Županijskom sudu u Zagrebu, s obzirom na njegovu povezanost sa sucem Ivanom Turudićem, koji je također bio posjetitelj njegova kluba. DORH odnosno USKOK trebao je u samom startu zatražiti prenošenje nadležnosti na neki drugi sud, u cilju zaštite nepristranosti, jer za to postoje opravdani razlozi. Pored toga, krajnje je zabrinjavajuća činjenica da će upravo sudac Ivan Turudić odigrati ključnu ulogu u ustrojavanju novog Visokog kaznenog suda koji će rješavati sve korupcijske afere u žalbenoj fazi. Kao što i sam sudac Ivan Turudić može nekažnjeno stisnuti gas pa voziti uz prekoračenje brzine, tako se i korupcijski teškaši uz ovako ustrojeno pravosuđe mogu opustiti pa gasom ubrzano nastaviti po svojoj koruptivnoj trasi”, izjavila je  za Teleskop Dalija Orešković.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina