Radnička fronta upozorava na katastrofalne uvjete u McDonald’su: Radnici rade ubitačnim tempom, a nisu dobili ni božićnicu

Radnička fronta upozorava na katastrofalne uvjete u McDonald’su: Radnici rade ubitačnim tempom, a nisu dobili ni božićnicu

„Kontaktiralo nas je više radnika iz raznih McDonaldsovih restorana da se požali na uvjete rada za vrijeme pandemije. Ono što im najviše smeta su neisplaćene božićnice, no žalili su se i na brojne druge stvari. Sve to prati ubitačan tempo u kojem, kako radnici kažu, teško nađu vremena za odmor“, poručio je David Bilić, zastupnik Radničke fronte u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.
Bilić je na presici istaknuo kako nije samo stvar u božićnici, već im radnici prijavljuju i razne druge probleme. Ono što je više njih istaknulo kao problematično je to što im se prekovremeni ne honoriraju kao takvi već se oduzimaju od nadolezećeg radnog dana. Prekovremeni su naročito problematični zato što se smanjuje broj radnika te se time povećava opterećenje, dok se za pauzu rijetko nađe vremena.

„S obzirom na to da se Globalnoj hrani, vlasniku franšize McDonaldsa za Republiku Hrvatsku, nije znatno umanjila dobit, a naročito s obzirom na to da je toj tvrtci isplaćeno više od 4 milijuna kuna državnih poticaja, smatramo da je ovakva praksa nedopustiva.“, istaknuo je Bilić.
Bilić je na kraju napomenuo kako se u McDonaldsu redovito radi bez kolektivnog ugovora.
Mate Kapović je istaknuo problem nepoštivanja epidemioloških mjera o kojem se čulo i od drugih radnica i radnika. Iznosi kako se mjere nisu uvijek poštivale, odnosno da je u jednom konkretnom primjeru radnica koja je bila u kontaktu sa zaraženom osobom nije slana u samoizolaciju.
Dodao je kako se redovito glumi da se drži mjera borbe protiv koronavirusa, odnosno da se rade manji ustupci koji ne štete poslovanju, dok se radnike u raznim poduzećima redovito straši otkazom ako idu u samoizolaciju, što redovito dovodi do skrivanja simptoma i ugrožavanja sebe, ali i drugih.
„Dobar primjer ovakvog ponašanja je dojava koju smo dobili iz jedne firme u kojoj šefovi nisu javili radnicima da im je propisana mjera samoizolacije kako bi oni nastavili raditi te kako firma ne bi trpila gubitke. U onim firmama u kojima se zapravo i provode mjere, preostali radnici često trpe daleko veće radno opterećenje i ostaju prekovremeno bez dodatne naknade“, ogorčen je Kapović.
Na kraju je Kapović istaknuo kako je žalosno što je većina ovih dojava anonimna zbog straha od gubitka posla koji često predstavlja prepreku prijavi povreda radničkih prava.