JANAF pustio u pogon svoju prvu solarnu fotonaponsku elektranu

JANAF pustio u pogon svoju prvu solarnu fotonaponsku elektranu

Na JANAF-ovom Terminalu Žitnjak-Zagreb puštena je u rad integrirana solarna fotonaponska elektrana nazivne snage 90 kW koja je prvi JANAF-ov izveden projekt obnovljivog izvora energije. Na približno 600 m2 krovne površine pomoćne zgrade na Terminalu Žitnjak izgrađeno je solarno fotonaponsko postrojenje koje će godišnje proizvoditi oko 108.540 kWh električne energije i na taj način uštedjeti oko 70.000,00 kn godišnje troškova za električnu energiju te će se emisije CO2 na godišnjoj razini smanjiti za 65 tona, stoji u priopćenju JANAF-a.

Za postavljanje solarne fotonaponske elektrane odabran je krov postojeće pomoćne građevine te se na takav način nisu zauzimale površine na tlu, a izgradnju je JANAF d.d. financirao vlastitim sredstvima.

„Puštanje u rad solarne fotonaponske elektrane možemo nazvati prvim korakom JANAF-a prema osmišljavanju i realizaciji dugoročne niskougljične razvojne strategije u obnovljive izvore energije. Naime, u novoj razvojnoj strategiji Društva posebna će se pozornost staviti na identificiranje razvojnih projekata, poglavito u sektoru obnovljivih izvora energije, a moguće i u druge kompatibilne, propulzivne i visoko-profitabilne industrije visokih tehnologija, s ciljem ostvarivanja većih prihoda i stvaranja novih dodanih vrijednosti. Također, pri tome će se razmatrati i projekti koji se mogu financirati iz europskih fondova, osobito iz Inovacijskog fonda, Europskog zelenog plana i Programa oporavka“, istaknuo je predsjednik Uprave JANAF-a Stjepan Adanić.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina