Katolička Zaklada podnijela kaznenu prijavu protiv Matije Babića: Poziva na nasilje, mržnju i uništavanje crkvene i državne imovine

Katolička Zaklada podnijela kaznenu prijavu protiv Matije Babića: Poziva na nasilje, mržnju i uništavanje crkvene i državne imovine

Zaklada za pravnu kulturu Ordo Iuris podnijela je dana 23. prosinca 2020. godine Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kaznenu prijavu protiv Matije Babića, novinara Index.hr-a, zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju prema vjernicima. Podsjećamo, ovo nije prvi put da je Ordo Iuris reagirao na učestali govor mržnje gospodina Babića kojeg isti širi putem svog privatnog Facebook profila, stoji u priopćenju  Zaklade Ordo Iuris.

U lipnju ove godine podnijeli smo protiv gospodina Babića kaznenu prijavu zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju prema katolicima, pravoslavnima i židovima, upućenim uoči, za vrijeme i nakon Uskrsa 2020. god. U odnosu na taj slučaj, sada postoji značajna razlika. Naime, ovaj put gospodin Babić je prešao granice fundamentalne ljudskosti, jer je putem društvenih mreža javno i eksplicitno pozvao na nasilje i likvidacije građana RH, te na uništavanje crkava i državne imovine. Krajnje je vrijeme da političke i pravne institucije reagiraju je na ovakve nastupe problematičnih pojedinaca, posebno ako se uzme u obzir činjenica da gospodin Babić ima na desetke tisuća pratitelja koji svakodnevno „lajkaju“ i dijele njegove Facebook objave.

Naime, tanka je granica između verbalnog i fizičkog nasilja te je pitanje vremena kada će se pojaviti neki „drugi Matija Babić“ koji će ovakve pozive na nasilje pretočiti u djelo. Uostalom, povijest nas na to podsjeća, a i u sadašnjosti tome svjedočimo. Obzirom na ozbiljnost situacije, Ordo Iuris neće dopustiti da ovaj nezapamćeni verbalni napad na javni red RH prođe bez pravovremenih i promptnih reakcija javnih vlasti, ističe se u priopćenju Zaklade Ordo Iuris.

Foto: Daniel Kasap/Hina