Šeksov udar na Milanovića: Predsjednika države treba birati Sabor

Šeksov udar na Milanovića: Predsjednika države treba birati Sabor

Bivši predsjednik Sabora Vladimir Šeks gostovao je u N1 povodom godišnjice Božićnog ustava. Podsjetio je da je Božićni ustav izglasan u Hrvatskom saboru 21. prosinca, konsenzusom svih zastupnika, a od 360 zastupnika svega četiri ili pet zastupnika nije glasalo za Ustav. Svečano je proglašen 22. prosinca na sjednici Sabora.

Ustav se mijenjao u nekoliko navrata, a Šeks kaže da je najvažnija promjena bila 2011., kada je ustavnom reformom polupredsjednički sustav zamijenjen sustavom parlamentarne vlade.

Šeks predlaže da se predsjednici biraju u Saboru, na način kao što se bira u Njemačkoj, gdje su prisutni i, među ostalima, šefovi pokrajinskih vlada. “Predsjednik nema izvršnih ovlasti, nastupa samo kada dođe do paralize vlasti”, pojašnjava, dodajući da predsjednik treba biti moralna vertikala koja uživa povjerenje građana, a moralni autoritet izvire iz prihvaćanja javnosti.

Misli li da bi Zoran Milanović mogao biti izabran dvotrećinskom većinom i vidi li ga u toj ulozi moralnog autoriteta, odgovara: „S obzirom na poznate okolnosti moga odnosa s predsjednikom Milanovićem i na njegovo prakticiranje vlasti u ovoj godini njegovoga mandata, ne vidim ga u toj osobi.”

Dodao je kako bi o tome trebalo provesti široku javnu raspravu gdje bi se testiralo što javno mnijenje misli o tome da se uvede čisti parlamentarni sustav. „Ako bi velika većina bila za to da dođe do revizije, Sabor bi to trebao respektirati. Jasno je da bi bio mukotrpni posao oko usklađivanja stajališta s cijelog političkog spektra.”

Podsjetio je da je kritizirao Milanovića „zbog nepoštivanja Dana državnosti koji je ustanovljen odlukom Hrvatskoga sabora”, a s obzirom na to da je, kako kaže, predsjednik ignorirao Ustav, mogla bi se propitivati njegova odgovornost za nepoštivanje istog.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina