Marija Selak Raspudić kritizirala “verbalnog dobrotvora Jandorkovića”: Neka nas počasti s dva istražna povjerenstva

Marija Selak Raspudić kritizirala “verbalnog dobrotvora Jandorkovića”: Neka nas počasti s dva istražna povjerenstva
Marija Selak Raspudić oštro je kritizirala predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića: Njezinu objavu prenosimo u cijelosti.
“Prošlog tjedna predsjednik Sabora Gordan Jandroković pozvao je sve zastupnike da se odreknu dijela plaće kako bi pomogli stradalima u potresu, premda je dobar dio njih već bio aktivno, i fizički i financijski, angažiran u pomoći oko saniranja štete, jer im za biti human ne trebaju partijske ni hijerarhijske direktive.
On je, dakle, upregnuo svoj jezik i time demonstrirao verbalnu solidarnost na djelu, što je, valjda, znatno humanije nego da je ponudio svoju plaću i primjerom pokazao što nam je činiti. Ali, verbalni dobrotvor Jandroković nije stao samo na tome.
U medijima je danas eksplodirala vijest kako će saborski zastupnici dobiti nove tablete za koje će se potrošiti 400 000 kn, što mi je osobno prvi glas o toj „informatičkoj obnovi“. To je ponovo probudilo darivateljsko nagnuće predsjednika sabora koji je kao pravi dobročinitelj opoziva najavio da se „sabor“ predomislio i da će se sredstva preusmjeriti za pomoć stradalima od potresa.
Naravno da nitko saborske zastupnike nije pitao jesu li oni uopće ikada htjeli da se za njih nabavljaju tableti. Da su o tome mogli odlučivati, vjerujem da bi se svi, što iz altruističnih, što iz populističko-političkih, što iz pragmatičnih (jer nitko ionako više ne koristi tablete osim, povremeno, djece u vrtiću) razloga složili da se ta sredstva preusmjere u korisnije svrhe.
Valja imati na umu i da se mecenatstvo na račun onih istih koje se „dariva“ nije probudilo odmah kad se potres dogodio, nego tek kada su mediji objavili vijest o saborskom „rasipništvu“. Tek tada se urbi et orbi objavljuje odluka da će se hitno novce poreznih obveznika preusmjeriti tamo gdje su u startu i trebali stići – onima kojima su potrebniji.
Imajte na umu, dragi građani, da ste Vi pomogli stradalima u potresu, a ne predsjednik Sabora ili zastupnici.
Ali ima nešto čime nas Jandroković može darivati, ako ga još uvijek svrbi altruizam. Neka nas, primjerice, podari saborskim istražnim povjerenstvom o poslijeratnoj obnovi kuća na Banovini ili izvješćem o nabavi medicinske opreme u korona krizi koja ide mimo zakona o javnoj nabavi.
Kada takve darove ostavi ispod bora hrvatskih građana, onda će i njegovi vapaji za financijskom pomoći stradalima postati izlišni, jer će biti dovoljno novca, koje sada guta korupcija, da se stvari rješavaju institucionalno, a ne da potrebiti ovise o ad hoc dobročinstvu, pravom ili hinjenom”, ističe Marija Selak Raspudić.
Foto: Hina