VIDEO: Legendarni novinar Ivo Lončar upozoravao je još 1998. godine na korupciju u obnovi Banovine

VIDEO: Legendarni novinar Ivo Lončar upozoravao je još 1998. godine na korupciju u obnovi Banovine

Strašnik, naselje u sastavu Grada Petrinje u Sisačko-moslavačkoj županiji, vrlo je teško stradalo u razornom potresu koji je u utorak, 29. prosinca, pogodio Banovinu.

Mnogi mještani ostali su bez krova nad glavom, spavaju u automobilima ili kamp-kućicama, strahuju od zime i snijega, naknadnog podrhtavanja tla…

Nakon strašne prirodne katastrofe koja je zadesila taj već otprije osiromašen kraj, na površinu su opet isplivale brojne priče o lošoj poslijeratnoj obnovi, a o toj temi govorilo se još 1998. godine. Naime, HTV-ov novinar Ivo Lončar s ekipom emisije “Plodovi zemlje” tad je posjetio Strašnik, selo u koje su se prognanici počeli vraćati nakon Domovinskog rata 1996, piše Jutarnji list.

Obnova mjesta počela je u proljeće 1996., ali nije sve išlo kako su mještani zamišljali.

Već tad su se žalili na lošu kakvoću radova, a struja im je, primjerice, došla tek u lipnju 1998.

– Na terenu su se događale čudne stvari. Ne može se s pet vreća napraviti temelj za kuću. Preko noći čovjek spava i čuje da se nešto lomi, ruši – mislio je da se kompletna kuća ruši, međutim, kad je izjurio van, gol, bos, onako u gaćama, vidio je da se ruši dimnjak – rekao je još 1998. Stjepan Prašnjak, koji je bio predsjednik mjesnog odbora Strašnik.

I tad se govorilo da je za obnovu korišten nekvalitetan materijal – čim je te povratničke 1996. godine pao prvi snijeg, srušilo se pet-šest dimnjaka, počela je otpadati i žbuka, a mještani su se žalili i na lošu stolariju te instalacije.