Ministar Horvat otkrio koliko se toplih obroka dnevno priprema u Petrinji: To je prevelik i neodrživ broj

Ministar Horvat otkrio koliko se toplih obroka dnevno priprema u Petrinji: To je prevelik i neodrživ broj

Ministar graditeljstva Darko Horvat smatra da je brojka od 15.000 toplih obroka koliko ih se dnevno priprema u Petrinji, prevelika. Volonteri će, kaže, biti na terenu sve dok im ne dođe odluka da nisu više potrebni, prenosi Dnevnik.hr. “S današnjim danom na terenu je instalirano 297 stambenih jedinica iz resursa države koje su stavljene u uporabu. Još 70 kućica upravo stiže u luku Trst, to je donacija turske vlade, osiguran je prijevoz i one će već danas biti pretovarene na kamione i krenuti put Petrinje, Gline i Siska”, izjavio je ministar Darko Horvat.

Komentirao je i način podjele i pripreme hrane u Petrinji. Izjavio je kako od ponedjeljka taj posao preuzima državna tvrtka Pleter.

“Osigurat ćemo veću sigurnost u pripremi hrane”, naglasio je ministar i dodao kako je Vlada osigurala 160 milijuna kuna za obrtnike koji ne mogu raditi zbog potresa.

Samci će dobiti jednokratni iznos pomoći od maksimalnih 2500 kuna, a obitelji do 3500 kuna.

“Iz dana u dan situacija se normalizira, a sve ono što se radi na terenu ima svoju glavu i rep”, poručuje Horvat.

Na pitanje hoće li ugostitelji i dalje raditi i dijeliti hranu potrebitima, ministar je rekao: “Količina dnevno pripremljenih obroka sada prelazi 15.000 i mi smo mišljenja da je to preveliki i neodrživi broj toplih obroka koji je potrebno pripremati.

Od ponedjeljka uvodimo organizirani segment pripreme toplih obroka. Volonteri će biti na terenu dok im ne dođe odluka da nisu više potrebni”, izjavio je Horvat.

Hrvatska vojska ima kuhinjski modul za pripremanje obroka, a mnogi su postavili pitanje zašto se ne koristi u Petrinji.

“Nema potrebe za mobilizacijom takvog objekta, a oni koji su do jučer obnašali ministarska mjesta imaju predugačak jezik, a ti su jezici politički obojani. MORH je jasno u priopćenju rekao za što je ta kuhinja i zašto nije uporabljiva za ovakvu situaciju”, naglasio je Horvat, prenosi Dnevnik.hr. Podsjetimo i ovom prilikom na riječi američkog brigadira Dennyja 2018. godine, kad su SAD HV-u donirali ovu veliku ekspedicijsku kuhinju koja može spremati 1.800 obroka dnevno.

“Ovaj je modul izrazito koristan jer služi ne samo za potporu vojsci, nego i za potporu civilnom stanovništvu u slučaju prirodnih katastrofa, kao što su poplave ili požari. Ovo je odlična nova sposobnost Hrvatske vojske”, rekao je brigadir Denny. Te 2018. HV je vježbao postavljanje i korištenje ovog kuhinjskog modula.

“Cijela je kuhinja profesionalno opremljena i pomaže nam steći iskustvo u radu. Također, dobro je što se može premještati, što je korisno za pružanje potpore u civilnim i vojnim strukturama u bilo kojoj situaciji”, kazao je tada o modulu jedan od polaznika obuke, vojnik Mate Podgornik iz Voda za pripremu i podjelu hrane Satnije za usluge.